Tachtig jaar geleden vielen de Duitsers ons land binnen en één van de eerste slachtoffers was de bescheiden beroepsrenner Karel Clapdorp uit Wetteren.

Op de eerste dag van WOII hield Karel Clapdorp de wacht in de omgeving van het station van Dendermonde. Na een eerste bombardementsgolf van Duitse bommenwerpers ging Karel een vrouw helpen die gewond geklemd lag onder een muur. Een Duitse piloot merkte hem op, vloog terug en maaide hem neer.
René Van Rompay op de Wielersite

Clapdorp had in zijn carrière als prof slechts één overwinning behaald, maar toch één die er mocht zijn, namelijk de kermiskoers in Heusden in 1936 (al weet ik niet of deze wedstrijd toen al als “wereldkampioenschap van de kermiskoersen” bekend stond). In 1939 zou hij er trouwens ook nog eens derde worden.

In 1927 was Clapdorp aan de zijde van Raphael Fonteyne ook derde geworden in de Gentse zesdaagse. De overwinning was voor Maurice De Wolf en Hilaire Hellebaut. Tweede werden Albert Maes en Oscar Daemers, de latere bestuurder van het Gentse Kuipke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.