Vandaag viert de verdienstelijke, maar redelijk anoniem gebleven Franse wielrenner Fernand Picot zijn negentigste verjaardag.

18 fernand picot

Na een debuut bij Arrow (1953-1955) heeft hij het grootste gedeelte van zijn carrière voor de Mercier-ploeg van Antonin Magne gereden (1956-1961). Alleen in zijn nadagen vlinderde hij nog wat langs andere Franse ploegen (Peugeot in 1962, Bertin in 1963 en Margnat in 1964-65).
Tussen 1955 en 1962 nam hij acht keer zonder onderbreking deel aan de Tour de France. Behalve bij zijn eerste deelname toen hij opgaf in de negende etappe, heeft hij de Tour ook steeds uitgereden, met als beste plaats een dertiende in 1957. In 1956 was hij al achttiende geworden en vooral tweede in het puntenklassement (na Stan Ockers).
Hij deed het vooral ook altijd uitstekend in de Dauphiné Libéré, die aan de Tour voorafgaat: hij was derde en won een rit in 1956, won twee ritten in 1957 en het puntenklassement in 1961. Daarnaast won hij ook nog ritten in andere Franse rittenkoersen zoals Parijs-Nice (1958) en de Midi Libre (1959). In de Ronde van Champagne in 1955 wist hij zelfs het eindklassement te winnen (naast twee ritten).
In het buitenland was Picot minder actief. Zo heeft hij aan geen enkele Vuelta deelgenomen en in de Giro d’Italia is hij één keer gestart (in 1958), maar hij heeft nooit de finish bereikt. Als liefhebber heeft hij in 1954 nochtans wel een rit gewonnen in de Vredeskoers, waarin hij ook driemaal tweede werd en vierde in het eindklassement (na de Deen Eluf Dalgaard, de Tsjech Vlastimil Ruzicka en de Vlaming René Van Meenen).
Van ééndagswedstrijden is wellicht zijn dubbele zege in de Grote Prijs van Plouay (in 1961 en 1963) het meest opmerkelijk.
Op het einde van zijn carrière deed hij ook aan cyclocross en won in 1963 en 1964 zo tweemaal de bekende cross van Lanarvilly.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.