Op 9 mei 2015 vond in het Cultureel Centrum De Werf in Aalst, de Algemene Ledenvergadering van het Louis Paul Boon Genootschap plaats o.a. met de introductie van de nieuwe voorzitter en dat was niemand minder dan Luckas Vander Taelen. (Op de foto: Luckas Vander Taelen tijdens zijn maiden speech.)

60 Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen kende ik eerst als voorman van een Aalsterse punkband (was dat niet Lavvi Ebbel?), daarna als voorzitter van de filmcommissie. Maar het is als Vlaams Parlementslid voor Groen! dat hij vooral in het nieuws is gekomen. Hij was het immers beu naast een getto te leven waar allochtone jongeren hem behandelden alsof hij op hun privéterrein liep. ‘Waarom durven wij niet opkomen voor wat eigenlijk essentieel is: respect voor de wetten en de waarden van het land waarin wij leven?’ vroeg hij zich af in een open brief die acht jaar geleden bij mij belandde, ik denk via de bemiddeling van Lode Willems, maar daar durf ik geen eed op zweren. Ik heb die open brief toen afgedrukt op mijn blog (had ik daar wel de toestemming voor? ik heb die wel aan die tussenpersoon gevraagd, maar niet aan Luckas zelf, meen ik me te herinneren) en die heeft heel wat reacties uitgelokt. En als ik ook vandaag nog lees wat er allemaal in de pers verschijnt over incidenten met de politie in de Brusselse gemeenten, kan ik niet anders zeggen dan dat dit heel terecht was!

De getto’s van Brussel

MOETEN WE BANG ZIJN OM ONZE WAARDEN OP TE DRINGEN?

Ik woon vlakbij een buurt in Vorst, van de Merodestraat tot het Zuidstation,
die je zelfs met de meest multiculturele vooringenomenheid niet anders dan als een getto kunt omschrijven.

Mijn dochter heeft het al lang opgegeven om in die wijk te gaan. Daarvoor is ze net iets te vaak uitgescholden voor veel onfraais. Ik fiets er elke dag
door en beleef steeds een ander avontuur. Dubbelgeparkeerde auto’s,
bestuurders die een kruispunt blokkeren om met elkaar te praten,
rondhangende jongeren die je bekijken alsof je op hun privédomein komt.

Probeer vooral niets te zeggen als je weer eens bijna omver gereden wordt:
de laatste keer dat ik dit toch deed, werd ik de huid vol gescholden door
een omstaander van geen zestien jaar, die zijn beledigende tirade afsloot
met een boodschap die ik niet vertaal: ‘Nique ta mère.’ Dat was minder erg
dan de vorige keer, toen een andere jonge Maghrebijnse chauffeur zich door mijn gedrag beledigd voelde: ik had het aangedurfd mijn voorrang te nemen.
Zijn eer was dusdanig gekrenkt dat hij dit blijkbaar enkel kon rechtzetten
door me in het gezicht te spuwen…

Dus vooral: zwijgen. Want als je probeert duidelijk te maken dat 70 km per
uur veel te snel is in een zone 30, dan heb je meteen recht op een
confrontatie met het eergevoel van een jonge nieuwe Belg die het niet kan
hebben dat iemand hem ook maar iets verbiedt en die bereid is je daarom in elkaar te rammen.

Twintig jaar geleden was ik ervan overtuigd dat de jonge nieuwe Belgen snel geassimileerd zouden worden. Maar nu is in Brussel een generatie van rebels without a cause opgegroeid die zich altijd verongelijkt en te kort gedaan voelt. Nooit voor iets verantwoordelijk, het is altijd de fout van iemand anders: van de overheid, van de racistische Belgen. En ook binnen hun eigen families blijven de jonge Maghrebijnse mannen onaantastbaar. Toen de politie in Molenbeek een jongen oppakte, organiseerde de vader meteen een betoging omdat zijn zoon ‘nog geen appel zou stelen.’

De inspanningen van de overheid in de probleemwijken hebben ervoor gezorgd dat de jongeren de noodzaak niet voelen die te verlaten, toonde een ULB-studie vorig jaar aan. Zo creëer je de bekrompenheid van een dorp in de grote stad.

Een dochter van Marokkaanse vrienden heeft een Belgisch vriendje. Met hem gaat ze nooit uit in de wijk, omdat ze meteen wordt nageroepen. Want bijna al de jonge allochtonen mogen dan wel de Belgische nationaliteit hebben, enige identificatie met dit land hebben zij niet. Integendeel: ‘Belge’ is een scheldwoord…

Jonge vrouwen alleen zie je overigens bijna nooit in de wijk. En zeker niet
in de cafés: daar worden ze zelfs niet gedoogd. Toen een medewerkster van de gemeente er een koffie vroeg, werd haar snel duidelijk gemaakt dat ze er
niet moest op rekenen om bediend te worden. Als ik de Merode-wijk
binnenfiets, dan weet ik dat ik tot ver voorbij het Zuidstation niet één
vrouw op een caféterras zal zien. En dan heb ik het nog niet over de dubbele seksuele moraal die van jonge allochtone vrouwen nog steeds verwacht dat ze tijdens de huwelijksnacht hun maagdelijkheid bewijzen, ook al weet iedereen dat Brusselse hospitalen met een eenvoudige ingreep maagdenvliezen herstellen…

Een gerenommeerd Frans-Marokkaanse kunstenaar stelde tot vorige week een merkwaardige installatie tentoon in Brussel: een reeks bidtapijtjes met
schoenen. De kunstgalerij kreeg onmiddellijk dreigtelefoons, het glas voor
het kunstwerk werd bespuugd en beschadigd. De commotie kwam er omdat er bij één bidtapijtje rode vrouwenhakken te zien waren. De kunstenaar wou op die manier ‘de plaats van de vrouw in de Islam’ aankaarten. Maar dat kan al niet meer in Brussel: na een paar dagen werd het kunstwerk verwijderd.

Misschien moeten we ons eens afvragen hoe het komt dat we aanvaard hebben dat principes als de vrijheid van de kunstenaar en gelijke rechten voor man en vrouw niet voor iedereen gelden in dit land. Waarom durven wij niet opkomen voor wat eigenlijk essentieel is: respect voor de wetten en de waarden van het land waarin wij leven? Een hoofddoekenverbod is geen
oplossing. Maar misschien moeten we toch eens nadenken over hoe we op een assertieve manier kunnen duidelijk maken dat wij durven verdedigen wat wij belangrijk vinden.

Het is de verdienste van links geweest om meer aandacht te vragen voor
discriminatie en sociale achterstand. Het probleem ligt jammer genoeg
dieper: we zijn bang geweest om onze waarden op te dringen aan allochtonen.
Die waarden zijn mij echter te dierbaar om ze verloren te laten gaan.

LUCKAS VANDER TAELEN
Vlaams Parlementslid voor Groen! (dat was hij toen nog, maar ik geloof dat hij juist omwille van deze brief uit de partij werd gezet, ook al vind ik daar niks over terug op Wikipedia)

31 gedachtes over “Vijf jaar geleden: Luckas Vander Taelen wordt voorzitter van het Louis Paul Boon Genootschap…

 1. Luckas Vander Taelen heeft volledig gelijk. En het is belangrijk dat zo’n open brief van links komt en niet van het Vlaams Belang. Links heeft terecht, en nog, aandacht gevraagd voor discriminatie en sociale achterstand, maar dat moet ons niet blind maken voor wat er in de realiteit gebeurt. De agressiviteit van de Maghrebijnse man stoort mij ook geweldig. Ook hier in Gent zie je daar veel staaltjes van. Hoog tijd dat we dat niet meer pikken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zowaar Arno Hintjens mengt zich ook in het debat. In Het Nieuwsblad van 26/3/2010 verklaart hij: “Er groeit een nieuw racisme in Brussel. Iemand die een sandwich met hesp eet en daarom uitgekafferd wordt, dat hou je toch niet voor mogelijk? De allochtonen staan nu tegenover elkaar en het is allemaal in het voordeel van extreem-rechts. Die school in Anderlecht die moet sluiten… dat kan toch niet. De straat is van iedereen. Ik ben een beetje triestig over de toekomst. Ik begrijp niet waarom de mensen niet op straat komen.”

  Like

 3. Wij Belgen zijn nu immer altijd verlegen en bescheiden geweest. Al lachend geven we vaak toe dat we één van de weinige volkeren zijn die – op reis in het buitenland – toch de moeite gaan doen om de lokale taal enigwat te beheersen. Maar ondertussen is het inderdaad zo ver gekomen dat er bepaalde wijken (in Vlaanderen) zijn waar je als Nederlandstalige scheef – als buitenstaander – bekeken wordt en onze bescheidenheid dwingt ons dan – behalve wat morren – onze mond te houden.

  Naar mijn idee begint het idee al op heel kleine schaal: bij ons hier in de straat wonen enkele Turkse families. Wij hebben een speelgoedwinkeltje en tijdens de mooie zomerdagen organiseren we hier een niet-officiële speelstraat. Alle kinderen uit de buurt komen hier dan om samen te spelen. Heel tof om te zien, behalve dan dat elke keer blijkt dat de voertaal Turks is. Het is al zover gekomen dat de autochtone kinderen gewoon mee Turks praten. Als wij de kinderen er op wijzen dat we Nederlands al taal willen horen, rapen ze vaak hun spullen bij elkaar en trappen het af.
  Verder vrees ik dat het probleem alleen nog maar zal vergroten. Moslimouders – zelfs derde of soms vierde generatie – blijven prat gaan op het praten van hun ‘moedertaal’. Vaak spreken de vrouwen geen woord Nederlands (de reden hiervan laat ik dan nog in het midden) waardoor ze hun kinderen niet kunnen helpen met het huiswerk. Zodoende is de kans op een volledige en kwalitatieve taalontwikkeling bij die kinderen veel kleiner tot bijna onbestaande. Zo blijft er steeds een soort afstand bestaan tussen autochtoon en allochtoon. Zo blijft het toch moeilijker voor hen om werk te vinden. Zo blijft er steeds dat gevoel van afzetten.

  Het afzetten gebeurt – eerlijkheidshalve – in twee richtingen. ‘Zij’ gaan dan vanzelfsprekend steun zoeken bij elkaar wat de afstand al makkelijk vergroot. Wij zijn misschien wat te individueel geworden. Wij kruipen verder en dieper in onze schulp, morren thuis stilletjes nog wel eens maar laten begaan. Wij vinden te weinig steun bij elkaar, zijn daarvoor te verlegen en bescheiden. Vanzelfsprekend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig uit de doeken gedaan wat 95 procent van de Vlamingen denkt maar niet voluit durft te zeggen… alleen binnenskamers. Jammer en bangelijk voor onze toekomstige generaties, onze eigen kinderen !!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben een jonge vrouw van rond de twintig die woont en werkt in Antwerpen. Ik ben al ontelbare keren nageroepen en als ik er niet op inging, uitgescholden voor hoer en nog meer liefs. Ik ben achtervolgd en aangerand. Ik ben bestolen, geslagen en bespuwd. Enkel en alleen omdat ik een westerse vrouw ben. Maar als ik er iets van zeg tegen de ‘ruimdenkende’ mens, dan ben ik een racist of dan zal ik het wel zelf gezocht hebben. Terwijl ik qua kledingsstijl redelijk alternatief ben en ook zeer ruimdenkend. Maar nadat ik het aantal keer dat ik ongewild betast ben, niet meer op één hand kon tellen, heb ik het geloof in de integratie van migranten uit Noord-Afrika opgegeven. Ik ken ook geen enkele vrouw in mijn vriendenkring die dit niet meemaakte, zegt dat niet genoeg…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begon een hele tekst neer te typen, maar delete die dan maar weer. Ik kan maar één ding zeggen: absoluut akkoord met de complete inhoud van deze open brief. De balans tussen eigenheid en integratie is zoek
  @Luckas: laat het aub niet bij deze open brief, maar trek ons mee in een oplossing !

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik denk dat het een beetje de schuld van het beleid van de laatste vijftien jaar geweest is. We zijn altijd veel te braaf geweest. En iedereen die kritiek had op het beleid of die ook maar iets zei over allochtonen werd als racist beschouwd… Ook was taal geen hoofdprioriteit en ja als taal geen hoofdprioriteit is, hoe gaan vreemdelingen dan integreren? Zo hebben we altijd wel een tolk klaar staan, kennen we allemaal Engels/Frans en is er te weinig taalonderwijs voor eerste generatie-allochtonen. Gevolg? Ouders kunnen geen of weinig Nederlands –) kinderen krijgen het niet van thuis uit mee –) achterstand op school –) voelen zich gediscrimineerd –) gaan samen groepen –) zeer sterk wij/zij-gevoel –) onaanvaardbaar gedrag enzovoort.
  En nu moeten we spijtig genoeg op de blaren zitten. Dus, taal, daar moeten we op focussen!

  Geliked door 1 persoon

 8. En wanneer gaat er iets aan gebeuren? In plaats van het weer voor de zoveelste keer ‘aan te kaarten’, op papier te ‘veroordelen’, er moord en brand over te schreeuwen, BV’s bij te roepen, #Pepi in te schakelen en het daarna ( zoals gewoonlijk ) te laten doodbloeden tot er een volgend conflict is. We zijn allemaal goed om er over te klagen, maar zoals in het bewuste stuk ook staat: er grijpt niemand in! De hand aan de ploeg is hier nodig en geen (politiek) gewauwel!

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat de racisten gezaaid hebben bloeit nu open

  Den bruin.
  “Waarom schrijft ge altijd over den bruin,” vroeg iemand mij onlangs. “Omdat den bruin in de verdomhoek zit,” zei ik. “De allochtoon bedoelt u,” zei hij. Ik zuchtte eens bij zoveel onbegrip. “Ik bedoel wel degelijk den bruin. Neem nu de witte allochtoon, de Oost-Europese allochtoon. Buiten een laag loontje – dat ernstig onze sociale zekerheid belast, want dat lage loontje is meestal zwart – wordt die man niet bespot, niet dagelijks vernederd. In tegenstelling tot mijn bruine vrienden, die dagelijks vuile, kwade blikken moeten trotseren.

  Neem nu een van mijn beste vrienden, in Antwerpen geboren en getogen, maar hij is bruin. Hij moet nu al heel zijn leven vernederingen ondergaan, niet alleen op school en op straat. Uit angst heeft hij zichzelf herschapen in een halve Italiaan. Weet u hoeveel geld hij betaalt om er netjes uit te zien? Het ontkroesen van zijn prachtige haar kost hem maandelijks een fortuin. En dan is er nog de druk van de familie die het idee heeft dat wie de beste is niet wordt vernederd. Dus wordt hij dagelijks onder druk gezet om te presteren.

  Alcohol heeft hij afgezworen, daar wordt hij rapper agressief van. Zijn redding is zijn joint. Na een haaltje staat hij weer lachend en blij in de samenleving. Iedere pipo die hem agressief benadert, wordt onthaald op een lachsalvo. In die mate dat de agressor van verbazing zijn agressie staakt. Wanneer hij alcohol gebruikt, zou hij wel wat rapper niet verbaal agressief uit de hoek komen. Weet u, hij kan daar ook niet veel aan doen. Hij wordt dagelijks zo onder druk gezet dat ik het wel kan begrijpen, maar hij moet er mee ophouden. Hij doet er alleen zichzelf pijn mee. Hij wordt daarmee gestraft, niet de agressor.

  Als ik hem dat zeg, zucht mijn vriend, en met tranen in zijn ogen zegt hij: “Ik weet het, ik weet het, maar als er dan weer een in mijn gezicht spuwt of weer een mijn dure jasje besmeurt, en ik heb wat gedronken, dan wordt het mij te machtig. Trouwens, niks doen is voor een agressor een teken om verder te doen. Op de goegemeente hoef ik niet te rekenen. Een grote bek wanneer ik agressief uithaal, maar de blanke agressors mogen gewoon hun ding doen. Weet u, ik doe mijn uiterste best op school, ik ben bij de besten. Op een dag vierden we met mijn toenmalige klas ons eindfeest. We hadden wat gedronken en stonden aan een bushalte toen twee oudere kerels mij begonnen uit te schelden. Eerst reageerde ik er niet op, maar de doodse stilte die neerdaalde over ons zo net nog vrolijke groepje was duidelijk. Iedereen was sprakeloos. Door de grofheid ervan, en alle kwetsende woorden.

  Het overviel ons als een koud bad. Daardoor dachten de agressors wellicht dat we een gemakkelijke prooi waren. Ze besloten ons fysiek aan te vallen. Kan ik het helpen dat ik een getrainde atleet ben? Op school probeer ik de beste te zijn. Ik sport, en daar word ik bij de beste gerekend. Door veel te trainen sta ik zeer scherp. Toen ik uithaalde dacht ik niet aan dat onnozele jasje. Ik dacht aan de tranen van mijn moeder die straks dat jasje in ontvangst zou nemen. Ik sloeg. Ik sloeg zeer geconcentreerd twee keer. Het was zeker niet de bedoeling dat het zo erg zou aflopen. Een gebroken pols, en ook een gebroken been, niet door mijn slag, maar doordat de tweede gevallen was. Alle omstanders kozen partij voor die brave witte jongens die zaten te kermen. Alleen mijn schoolvrienden verdedigden mij. Daarna was er de politie.

  Uiteindelijk zei de rechter dat ik als getrainde atleet mijzelf beter moest leren controleren en dat ik een gevaar betekende. Hij stuurde mij voor een paar maanden naar een jeugdinstelling. Op dat moment zag ik weer het huilende gelaat van mijn moeder. Ik beet mijn lippen kapot om niet in huilen uit te barsten, het lukte. In de krant stond dat ik emotieloos overkwam, maar mannen huilen niet heb ik geleerd. Begrijp je nu waarom ik van alcohol overgeschakeld ben op wiet? Van alcohol word ik veel te rap agressief, het zullen de genen zijn,” zei hij. De tranen stonden hem in de ogen.

  “Genen?” zei ik verontwaardigd. “Daar bestaat geen enkel bewijs voor. Kan het niet door de dagelijks vernederingen komen,” vroeg ik.
  “Nee,” zei hij. “Het kwam door die ogen. Ik had iedere keer het gevoel dat ik haar teleurstelde. Weet u hoeveel pijn het mij deed? En iedere keer werd de pijn erger. Het enige wat hielp was een goeie stevige joint. Daar word ik kalm van.”
  Ik stond sprakeloos te luisteren. “Maar geraak jij dan zo gemakkelijk aan wiet?”
  “Dat is wel een probleem,” zei hij. “Ze hebben al verscheidene keren mijn wiet in beslag genomen.”
  “Word je dan niet kwaad?” vroeg ik.
  “Kwaad wel, maar agressief, nee. Voor ik de trein opstap heb ik paar flinke toeters op. Ik word heel vrolijk van wiet, en dan kan ik erom lachen. Het pijnlijke is dat als ik niet veel geld heb, ik een week niks kan roken. Ik vrees de dag dat ik me terug aan de alcohol vergrijp”.
  “Heb je nu iets om te roken?” vroeg ik.
  “Nee,” zei hij bedeesd. “Wel, tast toe,” zei ik hem. Mijn toehoorder was eventjes sprakeloos van mijn woordenvloed.

  “Wat is er verder met uw bruine vriend gebeurd?” klonk het, en hij vermeed het woord allochtoon.

  Like

   1. Dit klopt, het is het resultaat van jarenlang betuttelbeleid en bang zijn om te straffen! Ze hadden van in het begin duidelijk moeten maken wat onze waarden en normen zijn, bevallen die niet, oprotten maar!

    Geliked door 1 persoon

  1. Iedereen is racist, heeft een zekere angst voor het vreemde, ongekende, … Vraag is : wat doe je met die angst ? Word je er agressief van ? Of geef je het goede voorbeeld en probeer je het onbekende te respecteren , je hoeft niet per se geïnteresseerd te zijn . De conversaties tussen gelovigen en ongelovigen lopen vaak vast . Het zij zo , daar hoeft niet om gevochten te worden . Er zijn ook altijd gemeenschappelijke belangen te vinden , zoek die op .

   Like

   1. Een paar dingen duidelijk maken, racisme is hetgeen onze regering en justitie in de hand werkt, door hun lakse optreden en straffeloosheid naar allochtonen toe! Wat respect betreft, waarom zou men respect moeten hebben voor mensen die zich totaal niet willen aanpassen aan onze westerse cultuur! Ze willen wel de lusten maar niet de lasten, of beter gezegd, als het maar in hun kraam past! Kansen genoeg in deze maatschappij, je moet ze alleen WILLEN grijpen! Natuurlijk zolang ze hier bijna even veel geld geven om te gaan stempelen als om te gaan werken, is voor velen de keuze snel gemaakt hé! Wat geloof betreft… geloof in tastbare dingen, niet in onzin zoals een god of een allah of weet ik wie, mocht die er werkelijk zijn zou er geen onrecht, oorlog, etc. zijn!

    Geliked door 1 persoon

  2. mr verf ed, jij maakt exact dezelfde fout als vele anderen, nl. veralgemenen.
   Is elke ‘blanke’ autochtoon een potentiële geweldenaar en racist met een bange blik naar elke ‘bruine’? Nee natuurlijk niet, dus beledig jouw bruine vriend niet door zijn verhaal te veralgemenen. Ja wij kennen allemaal schrijnende situaties die onze bruine medemensen soms/vaak meemaken. En ja, zowat iedereen die ik ken is evengoed verontwaardigd en boos om zoveel onrechtvaardigheid. Absoluut niet goed te keuren.

   Is jouw bruine vriend echter te vergelijken met die Brusselse hangjongeren die uit verveling problemen veroorzaken?
   Nee, blijkbaar doet-ie aan sport, doet-ie zijn best op school en spreekt dus ook onze landstalen.
   Beledig jouw bruine vriend dus niet door hem te vergelijken met die vaak doelloze probleemjongeren.

   Je negeert het werkelijke probleem en komt met een verhaaltje waar je jouw bruine vriend in een slachtofferrol duwt. Wederom, beledig jouw bruine vriend niet door zo te simplificeren en zijn verhaal te gebruiken om tegenover dat wangedrag te zetten.
   Jouw verhaaltje zou alles moeten verklaren en goedpraten?

   Er ZIJN problemen, die veeg je niet zomaar van tafel, die moeten aangepakt worden.

   En Luckas VD Taelen, ik heb je op radio één gehoord, je klonk bevlogen en oprecht gedégouteerd.
   Jij zit in ’t parlement, de groenen en SP-a waren de pamperaars van weleer die mede aan de oorzaak van dit probleem staan.
   WAT GAAN JULLIE HIER ZELF AAN DOEN?

   Geliked door 1 persoon

 10. U, een verkozen politicus, hebt de macht, de invloed en de spanwijdte om iets te organiseren. Laat het ons duidelijk maken aan de politiek dat de bevolking dit niet meer pikt, laat ons een mars organiseren die niet vanuit 1 politieke partij zoals het Vlaams Belang komt maar vanuit alle Belgen die houden van hun land. België wordt onleefbaar op deze manier, want het is niet enkel Brussel waar dit fenomeen zich afspeelt, dit gebeurt overal. Onderneem alstublieft actie en ik beloof dat we u zullen volgen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Respect moet van twee kanten komen. Als moslima’s een hoofddoek willen dragen dan heb ik daar alle respect voor, als ik een korte rok wil dragen verwacht ik hetzelfde respect terug. Dat lijkt mij volstrekt logisch. Ik snap niet hoe iets fundamenteel vanzelfsprekend als respect voor uw medemens zo moeilijk blijkt te zijn.

  Ik zou niet durven zeggen dat iedereen racist is, eerder dat iedereen vooroordelen heeft, het is gewoon de kunst om ondanks je vooroordelen de mensen toch een kans te geven. Het feit dat respect blijkbaar niet altijd van twee kanten komt (en dan heb ik het zowel over allochtonen als autochtonen) maakt dat deze vooroordelen alleen bevestigd worden: dat zij crapuul zijn en wij racisten.
  Het resultaat van dit onevenwicht is een vicieuze cirkel, en het is volgens mij niet evident die te doorbreken, maar het begint bij wederzijds respect.

  Of niet ?

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad respect moet van twee kanten komen, Sarah, jammer genoeg is dit niet het geval. De burgervaders van zowel Brussel als die van Antwerpen beweren dat er al jaren geen problemen zijn in hun stad. De berichtgevingen in de kranten spreken dit jammer genoeg (bijna) dagelijks tegen. Zij verwachten wel dat jij als westerling aanvaardt dat ze hoofddoeken dragen maar zullen nooit aanvaarden dat jij een korte rok draagt.

   Geliked door 1 persoon

 12. Beste Luckas,
  Ik meen mij te herinneren dat jij een goed decennia terug, mee één van de voortrekkers was van de “integratie” van de allochtonen, samen met uw partij “Groen”. Dit gebeurde samen met uw naaste partner, de SPA, waarvan linkse Patrick uit Antwerpen in dit gegeven nog steeds een voortrekkersrol speelt. Waarom? Omdat dat jullie kiezers zijn natuurlijk. Om rechts uit te schakelen werd stemrecht gegeven aan de niet-Belgen.
  Ik heb dit nooit zo begrepen. Ik heb het altijd een verloochening gevonden van onze eigenwaarde, van zaken waar onze grootouders voor gevochten hebben.
  Jij woonde toen ook al in Brussel, maar volgens jou was er toen geen vuiltje aan de lucht.
  Dit is nu het gevolg van deze verloocheningspolitiek. En uw kinderen en kleinkinderen zullen de vruchten plukken van de beslissingen van uw en andere linkse partijen. Waarvoor dank.
  Wij zullen hier ook niets meer aan kunnen veranderen of “IEMAND” moet de politieke moed hebben drastische wetswijzigingen voor te stellen, zoals daar zijn: een genaturaliseerde Belg die criminele feiten pleegt en hier bvb. een straf voor krijgt van meer dan 2 jaar zijn Belgische nationaliteit afnemen, zijn straf in zijn heimat laten uitzitten en hem verbod opleggen nog in België te komen. Wanneer minderjarigen “meermaals” feiten plegen: het kindergeld afnemen van de ouders.
  Maar wie durft dit?
  In België niemand.
  Ik heb tegen mijn zoon gezegd: als de leraar van geschiedenis zegt dat de Belgen de dappersten der Galliërs waren, zeg dan maar dat papa gezegd heeft dat dit lulkoek is!! Want heb je ruzie met een Marokkaan dan springen er nog 20 in jouw nek, maar geen één Belg die jou komt helpen. Dat wordt onze dood. Geloof me!
  Ik hoor ook de meeste partijen die steeds “de vergrijzing” aanhalen voor het failliet in België.
  Wanneer durft er eens iemand rechtstaan die volmondig zegt dat “de verbruining” het failliet in België aankondigt?
  Iedereen weet dat wij tot ons 67 of langer zullen moeten werken om alle linkse grapjes van gezinshereniging en dergelijke te moeten betalen.
  Tot laatst nog dit mijnheer Vander Taelen: dit heeft echt niets te maken met racisme maar met realisme.
  Met vriendelijke groeten,
  Marc Loyens.

  Geliked door 1 persoon

 13. We kunnen naar het resultaat kijken of de oorsprong erkennen. Het is niet in de eerste plaats de allochtone gemeenschap die de problemen heeft veroorzaakt, zij zijn het gevolg. Zij maken dankbaar en gretig gebruik van de lakse houding die Brusselse politici als Freddy ‘faits divers’ Thielemans en Philippe ‘het ziin allemaal leugens’ Moureaux in zich dragen. Peetvaders, clanleiders, mafiosi, hoe je ze noemen wil. Brussel herbergt een schat aan middelen, maar verrot in het onmogelijke politieke moeras dat het vandaag is. Dwing de allochtone gemeenschap tot verandering, maar laat hun ruimte om zich op een normale manier te ontplooien. En doe dat niet alleen in Brussel, maar in de hele Westerse wereld.

  Geliked door 1 persoon

 14. hello
  immigratie het is echt erg
  ik ben al een paar keer van het voetpad geduwd omdat ik met mijn hond aan de leiband in de weg sta want in de moslimcultuur is dat ongedierte
  ik kan zelfs niets terug zeggen of krijg een hele bende naar mij gestuurd
  vind dit super triestig

  Geliked door 1 persoon

 15. Moslim taxi chauffeur weigert blanke blinde met geleidehond mee te nemen in Brussel. Klein artikeltje in de pers.
  Als een blanke taxichauffeur een kleurling weigert mee te nemen is het een racist en worden er taxi’s in brand gestoken….

  Wanneer trekken wij, nederige Belgen, onze ogen eens open? En vooral, wanneer durven politiekers uit alle strekkingen hun mond eens opentrekken?

  Geliked door 1 persoon

 16. Ik vind dat er te veel wordt op gefocused dat dit ‘homomishandeling’ is. Vier van mijn vrienden zijn het slachtoffer geworden van agressie in het centrum, waarvan twee ernstig, ook niet ver van de Beurs, en die waren hetero. Ikzelf heb een pak slaag gehad vlak aan het Brouckèreplein. Die jongens slagen op iedereen of het nu voor een verkeerde blik is, een gsm of… helemaal niets. Ik ben toevallig homo, maar mijn pak slaag had niets met homoagressie te maken. En ja, het waren ook Noord-Afrikanen. Ik voel me al twee jaar heel onveilig ’s avonds in Brussel centrum, spreek me dus niet van ‘onveligheidsgevoel’. Of toch wel, ik heb de onveiligheid inderdaad al letterlijk gevoeld. En dat de misdaadcijfers niet stijgen; iedereen in het centrum weet dat minder en minder wordt aangegeven omdat het gerecht er toch niets mee doet. Ik heb mijn geval ook niet aangegeven. Krijg je om 01.00 uur een pak slaag, wil je naar je bed, en dan zou je nog is een uur bij de politie gaan verliezen?

  Geliked door 1 persoon

 17. Mr. Vandertaelen. Onderneem in godsnaam actie. Doorbreek de omerta die ligt op elke negatieve berichtgeving over allochtonencriminaliteit. Het is veel te erg. Na overvallen te zijn geweest door 3 allochtonen met bedreiging met een mes, weet ik waarover ik spreek.

  Geliked door 1 persoon

 18. In 1976 kon mijn collega (Marokkaan) voor drie maanden op vakantie naar zijn thuisland. Hij kreeg daarvoor zelfs dopgeld uitbetaald, en toen hij terug kwam, ging die gewoon aan de slag. Als leider van een jeugdbeweging vroeg ik om enkele dagen op kamp te gaan in die zelfde periode, en ik kon er naar fluiten.
  Zo maken ze mensen racist. Vreemdelingen hebben nu eenmaal meer rechten dan de kinderen van dit kloteland. Van in het begin reeds, werden ze beschermd door de vakbond.

  De schuld van onze problemen ligt bij al wat links is. En wie gaat er voor betalen???

  Heel hun houding is gericht op macht, macht en nog eens macht. De staat eerst.

  Hun volgelingen kan je moeilijk sociaal noemen? De vader van Breivik was is een rijke linkse politieker.(Links gekweekt.)

  Wie zal het gelach moeten betalen, want geloof niet dat er iets gaat verbeteren.

  De vakbond zal ze te vriend houden, ze blijven lid en die mogen dan hun dopgeld uitbetalen. De voornaamste bron van inkomsten bij de vakbond, belastingvrij.

  gegroet Luc

  Like

  1. Ik moet wel toegeven dat ik erover getwijfeld heb om deze reactie toe te laten en dat wegens de opmerking over Breivik. Het is natuurlijk wààr dat kinderen die links opgevoed worden vaak rechts uitdraaien (denk aan de broertjes Van het Reve) en hopelijk gebeurt ook het omgekeerde, maar in dit geval klopt de aantijging niet, aangezien Breiviks vader het gezin al heeft verlaten toen Breivik amper twee jaar was. Veel Marx en Lenin zal hij dan toch nog niet gelezen hebben!
   Anderzijds heb ik (op televisie dan nog wel) iemand eens horen verklaren dat Breivik is zoals hij is, juist omdàt zijn vader zo vlug is weggegaan. Zelf gescheiden vader zijnde (al ben ik mijn kinderen uiteraard wel blijven zien) was ik erg geshockeerd door deze opmerking.

   Like

   1. Je mag van mij de ene zin er gerust uitgooien, daar bent U geheel vrij van, het is Uw blog. Het probleem van die bewuste kerel wordt gemakshalve nogal snel op extreem-rechts geduid, terwijl hijzelf uit een links nest komt.

    Like

   2. Ik weet er eigenlijk te weinig van af, maar als u bij uw stelling blijft, zou het dus betekenen dat ook zijn moeder links was. En verder ben ik het eens met wat Gerrit Komrij op Facebook schreef: wie de zaak Breivik herleidt tot de links/rechts-tegenstelling, heeft er niets van begrepen.

    Like

 19. Hoezeer ik ook met u meevoel meneer Vandertaelen, U OOGST INDERDAAD WAT U ZELF ZAAIDE.
  Tegenover elke belg die ook maar een beetje op zijn strepen durft te staan ,staat er een legertje advocaten (al dan niet pro deo) en geitenwollen zieltjeswinners (politiekers) die er hun voordeel proberen uit te halen. Confronteer deze mensen eens met wat hun “goede daden” allemaal aanrichten. Nu het probleem zich in uw buurt manifesteert is het natuurlijk andere koek.

  Geliked door 1 persoon

 20. Alle verhalen en standpunten ten spijt zie ik in alle reacties dat er één stem of partij ontbreekt. Waar zijn in deze discussie de migranten, bruinen of allochtonen. De mensen met autoriteit in deze gemeenschap moeten meegenomen worden in dit debat én de oplossing ervoor. Als het een zaak wordt van “wij samen” en niet van “wij tegen zij” kan er een oplossin gevonden worden. Daar moet werk van gemaakt worden. Daar ligt de sleutel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.