Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Duitsers het Britse vrachtschip de Lusitania torpedeerden voor de kust van Ierland (*).

Het schip van 32.000 ton zonk zo snel dat amper 1959 passagiers konden worden gered. Bij de 1198 slachtoffers bevonden zich ook 128 Amerikanen. De Verenigde Staten (op dat moment nog “neutraal”) protesteerden dan ook scherp, maar de Duitsers verdedigden zich met het argument dat het schip ook munitie en ander oorlogsmateriaal vervoerde. Over het algemeen wordt aangenomen dat deze oorlogsmisdaad ertoe heeft bijdragen dat de V.S. zich in de strijd zouden mengen, maar dan verliest men wel uit het oog dat dit pas in 1917 het geval zal zijn…

Ronny De Schepper

(*) “Blijkbaar hebben ze er een foto van genomen – een kleurenfoto dan nog wel – want ik kan me niet voorstellen wie anders nog ter plaatse was om deze foto te nemen,” zo stond hier oorspronkelijk, maar bij nader inzien blijkt het om een montage te gaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.