Het is passend dat we vandaag, op de 105de geboortedag van Orson Welles, ook herdenken dat het thema uit de film “The third man” (niet zijn film nochtans, maar wel een film waarin hij de hoofdrol vertolkt) zeventig jaar geleden aan de top van de Amerikaanse hitparade stond. Het zou er elf weken blijven staan.

Dat was dan wel in de versie van de Canadese orkestleider Guy Lombardo en niet die van de originele componist en uitvoerder in de film, de Oostenrijkse citer-speler Anton Karas. Echte filmmuziek kan men het niet noemen, want het stuk, dat later als Harry Lime Theme of The Third Man Theme bekend zou staan, had Karas al circa 20 jaar eerder geschreven. Het is het thema dat hij speelt in de film van Carol Reed uit 1949 naar het boek van Graham Greene, telkens als de hoofdfiguur Harry Lime (gespeeld door Orson Welles) in beeld verschijnt.

Initially cautious about Karas’ music, producer David O.Selznick sent this telegram to his office in the US: “Cannot commence to tell you sensation caused by Karas’s zither music in The Third Man. It is rage of England and has already sold more record copies than any other record in entire history of record business in England. (…) It is one of those unpredictable, tremendous sensations that I cannot expect any of you to understand who have not been here. Entirely unrelated newspaper articles and editorials, even on politics, constantly refer to it. Inevitably, this success will be repeated in America if we are prepared for it. We should be able to make fortune out of this music”.  (Internet Movie Database)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.