Het is vandaag vijftig jaar geleden dat op de campus van de Kent State University in Ohio vier studenten werden doodgeschoten door de National Guard. Eén van de nummers van Crosby, Stills, Nash & Young gaat hierover…

Neil Young schreef “Ohio” naar aanleiding van het Kent State-bloedbad, waarbij vier protesterende studenten door de Nationale Garde werden doodgeschoten. Hij werd hiertoe geïnspireerd door een foto van een van de gedode studenten in het tijdschrift Life. Het betrof Allison Krause (19), Jeffrey Miller (20), Sandra Scheuer (20) en William Schroeder (19). Negen andere studenten raakten gewond, een van hen raakte verlamd.

De campus was al sinds 1 mei het toneel van studentendemonstraties tegen de voortdurende Vietnamoorlog. De bevolking van de Verenigde Staten was sterk gepolariseerd. Een directe aanleiding voor het studentenprotest was de aankondiging door president Richard Nixon op 30 april 1970 dat Amerikaanse troepen naar Cambodja gestuurd zouden worden om daar de Zuid-Vietnamese invasie te steunen. Dit werd door velen opgevat als een escalatie van de Vietnamoorlog. Om de onrust op de campus te bedwingen werd de Nationale Garde erbij geroepen. Na diverse confrontaties tussen studenten en gardisten trok de Nationale Garde zich terug en leek de confrontatie voorbij. Rond 12.25 uur draaiden 28 leden van de Nationale Garde zich plotseling om en vuurden gezamenlijk 61 kogels af richting een groep van ongeveer vijftien ongewapende studenten.

Enkele uren na de schietpartij werd de universiteit van Kent State gesloten. Er volgde een algemene staking van studenten die vele universiteiten en colleges sloot. De campus van Kent State bleef zes weken dicht.

Het liedje werd op 15 mei 1970 live opgenomen. Reprise Records gaf het in juni dat jaar als single uit, met op de B-kant het door Stephen Stills geschreven “Find the cost of freedom“. Een aantal radiozenders deed het liedje in de ban. Crosby, Stills, Nash & Young, die eerder dat jaar succes hadden met hun album Déjà Vu, bereikten met de single de veertiende plaats in de Billboard Hot 100.

De live-versie staat op de elpee 4 way street (1971). Een in de studio opgenomen versie staat op de compilatiealbums So far (1974) en Decade (1977). David Crosby en Graham Nash speelden “Ohio” ook bij hun concerten zonder Young en Stills. The Isley Brothers namen in 1971 een medley van “Ohio” en Jimi Hendrix‘ “Machine gun” op voor hun album Givin’ it back.

Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone plaatste in 2004 “Ohio” op de 395ste plaats in hun lijst van de vijfhonderd beste liedjes aller tijden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.