Vandaag wordt de Nederlandse columnist en ex-voetballer Jan Mulder 75 jaar…

21 Jan Mulder

Ik heb nog maar onlangs een boekje van hem gelezen (“Iris”), maar ik vond het zo flauw dat ik er zelfs geen melding van heb gemaakt. Misschien had ik beter “Chez Stans” gelezen, waarin Jan Mulder over zijn “Brusselse jaren” bij Anderlecht vertelt (*). Vaak ging hij dan in het beroemde restaurant eten dat zijn naam aan het werkje heeft gegeven. En daar ontmoette hij dan ook andere beroemdheden, zoals – na een optreden in de Munt – Rudolf Noerejev. Als Mulder (toen een jonge god van negentien) moest plassen, ging Noerejev (poepeloere zat) hem achterna en haalde zijn penis uit zijn broek – ik bedoel: Noerejev haalde zijn eigen penis uit zijn broek – en vroeg aan Mulder om hem af te trekken. Toen deze weigerde, werd Noerejev heel kwaad, maar uiteindelijk werd de ruzie nog dezelfde avond bijgelegd.
Het een zal wel niets met het ander te maken hebben, maar na zijn voetballoopbaan kwam Mulder in het gebruikelijke “zwarte gat” terecht en hij trachtte daar uit te kruipen door zich zowaar in de entourage van het Concertgebouworkest te begeven.
Ondertussen heeft Humo, waarin Mulder zijn columns kwijt kan, nog altijd niet de handdoek in de ring gegooid wat de strijd tegen Bart De Wever betreft (ze worden daarin – langs Vlaamse kant dan, aan de andere kant staan er wel meerdere tafelspringers klaar om op euh… tafel te springen – enkel overtroffen door Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad en, oh ja, de VRT doet natuurlijk ook zijn duit in het zakje) maar het wordt wel vervelend voor hen als zij in hun eigen blad mensen aan het woord laten die de lof van De Wever beginnen zingen. Zoals hun eigenste Jan Mulder in het nummer van 2/11/2010. Ook al is Mulder een beetje verward. Hij legt de vinger op de wonde als hij stelt dat wij in een land leven waarin de ene gemeenschap zich niet eens kan uitspreken over de andere (“Je kunt er als Vlaming niet eens op een Waalse partij stemmen”), maar zijn conclusie (“Ik zou op een Waal willen kunnen stemmen”) is dan ook weer niet de oplossing natuurlijk. Al stelt hij even daarvoor dus: “Ik zou het zo’n verlies vinden, maar aan de andere kant denk ik ook: dat kàn toch niet, België? Die De Wever heeft volkomen gelijk.”

Ronny De Schepper

(*) Misschien is er wel een plaatsje weggelegd voor mijn tante Mariette?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.