Vandaag is het precies zeventig jaar geleden dat in Bayonne op 61-jarige leeftijd de Fransman ANDRE PERCHICOT is gestorven. Hij was van opleiding ingenieur, werd Europees kampioen sprint op de baan in 1913, werd als gevechtspiloot neergeschoten in 1916 in de Eerste Wereldoorlog en begon daarna maar een succesvolle zangcarrière, waarin hij 27 platen uitbracht.

De Nederlander Henk Lakeman, professional van 1942 tot 1954, won 35 wegwedstrijden, waaronder de Ronde van Nederland, maar hij was vooral ook zanger, hij trad op met de Hoofdstadoperette in Amsterdam. Als Henk Lakeman deelnam aan de populaire Zesdaagsen in de wintersportpaleizen in Duitsland, werd hij in de pauze altijd naar een podium op het middenterrein geroepen en begon hij te zingen. Dat deed later ook de Australiër Danny Clark, maar zijn repertoire zat eerder in de country-sfeer.
De Amerikaan Jonathan Vaughters daarentegen maakte in de Tour van 2001 ophef door een aria uit “Aida” van Giuseppe Verdi aan te heffen. Dat is uiteraard een prachtige prestatie, maar het is dus zeker niet uniek. In het begin van de jaren zestig had Dino Zandegu, een winnaar van de Ronde van Vlaanderen, reeds een carrière als wielrenner verkozen boven een als operazanger. Omgekeerd maakte Ezio Pinza naam als dusdanig, al was hij oorspronkelijk ook wielrenner. Als zanger was hij overigens het idool van niemand minder dan Lauren Bacall. Maar dat is allemaal nog niets in vergelijking met de Fransman Paul Bourillon. Niet alleen werd die in 1896 zelfs wereldkampioen sprint, hij deed dat nàdat hij op 21-jarige leeftijd als operazanger was gedebuteerd!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.