Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Zeeuwse wielrenner Theofiel Middelkamp is overleden.

33 theo middelkamp

Hij was de eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won. Hij had nog nooit bergen gezien en ook nog nooit een bergetappe gereden, en hij reed op een gewone koersfiets zonder versnellingen. Op 14 juli 1936, op quatorze juillet, won hij in zijn eerste Tour de zware Alpenrit van Aix-les-Bains naar Grenoble met onder meer de Col du Galibier. Hij sloot de tour af als 23e in het algemeen klassement.

80 theo middelkamp in 1947In 1937 moest hij opgeven wegens een valpartij waarbij hij een vinger brak. In 1938 won hij de zevende etappe (van Bayonne naar Pau). Hij verdiende in die Tour vijfduizend francs. Dat was veel minder dan hij in wielerkoersen in Vlaanderen, vlak over de grens, kon verdienen, en dus besloot hij daarna niet meer in de Tour te rijden maar zich te specialiseren in kermiskoersen. “Van roem en eer kan ik niet leven” was een bekende uitspraak van Middelkamp.

20 theo middelkamp


Zijn wielercarrière werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verdiende Middelkamp zijn geld als smokkelaar; hij werd echter betrapt en zat maanden vast. Na de oorlog ging hij weer fulltime wielrennen. In 1946 hield materiaalpech hem af van een zege in de strijd om de wereldtitel, maar in 1947 werd Middelkamp in Reims alsnog – en wederom als eerste Nederlander – wereldkampioen voor de Belg Albert Sercu.

71 theo middelkamp


In 1951 stopte hij met wielrennen. Hij kocht toen een café in Kieldrecht. Na wat familiale troubles baatte Theo in de jaren tachtig een café uit in de August Wautersstraat (de latere Zanzibar) samen met een vrouw afkomstig van de Velle, die daarvoor ook nog getrouwd was met een andere coureur (Meerschaert), waarmee ze café Den Olifant uitbaatte in Sint-Niklaas (omtrent de Kardinaal Mercierplaats, latere Houtbriel) in de jaren ‘60.


Voor de Belgen was Middelkamp echter een Nederlander, en voor de Nederlanders was hij een Belg. Omdat de Nederlandse regering hem geen AOW wilde geven, raakte hij verbitterd. Ook voor journalisten sloot hij zich lange tijd af. Het NPS-televisieprogramma Maandag Prinsjesdag van Joost Prinsen kreeg hem in 2003 dan toch aan het vertellen over zijn wielercarrière. Middelkamp doorspekte iedere zin met een sappige vloek en werd heel even weer een mediafiguur. Helaas was zijn hervonden roem van korte duur, aangezien hij kort daarna overleed.

Ronny De Schepper
(met dank aan Wikipedia, Raymond Thielens en Luc De Ryck)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.