Het is vandaag ook al 35 jaar geleden dat de Amerikaanse muzikale komiek Spike Jones is gestorven. Als je hem niet kent van zijn eigen “hits” uit de jaren veertig (“Cocktails for two”, “Hawaiian War Chant” of zelfs “Der Fuehrer’s Face”), dan zou je hem op z’n minst moeten kennen dankzij de inspanningen die Jan De Smet van De Nieuwe Snaar heeft geleverd om hem bekend te maken via De Laatste Show.

Zo speelde violist Geert Vermeulen op de manier van Carl Grayson, de violist uit het orkest The City Slickers van Spike Jones. Dit orkest bevatte immers ook allerlei solisten, die gerust zelf een carrière hadden kunnen uitbouwen zoals trompettist George Rock, klarinettist Mickey Katz en saxofonist Red Ingle.
“Cocktails for two” heb ik dan anderzijds eens uitgevoerd gezien door Nicole & Hugo, samen met hun toen bevriende koppel van Johnny Voners met Janine Bisschops. Ik weet echter niet meer in welk programma dit was.
The rise of rock’n’roll and the decline of big bands hurt Spike Jones’ repertoire. The new rock songs were already novelties, and Jones could not satirise them the way he had lampooned “Cocktails for Two” or “You always hurt the one you love”. He played rock music for laughs when he presented “for the first time on television, the bottom half of Elvis Presley!” This was the cue for a pair of pants — inhabited by dwarf actor Billy Barty — to scamper across the stage.
The last City Slickers record was the LP Dinner Music for People Who Aren’t Very Hungry. In de jaren zestig stichtte hij nog een ander orkest “The Band that Plays for Fun”. One of his new band tracks in 1964 was a cover of “Dominique”, the hit by “our” Singing Nun, in which he not only plays part of the melody on a banjo (al was zijn “echte” instrument de drums) but melds the melody successfully with “When the Saints Go Marching In!” Omdat het comedy genre toen echter op zijn buik lag, namen ze ook soms gewone coverversies op, zoals van “Washington Square” van The Village Stompers.
Spike Jones was een kettingroker en is dan ook aan longkanker gestorven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.