Vandaag wordt de Amerikaanse zangeres Rita Coolidge 75 jaar. Ik durf wedden dat er haast niemand meer is die nog weet wie ze is, terwijl ze in 1973 in de film “Pat Garrett and Billy the Kid” (foto) ons nog allemaal natte dromen bezorgde.

Zij begon haar carrière als achtergrondzangeres in de Mad Dogs and Englishmen tournee van Joe Cocker in 1970. De muzikale leiding hiervan was in handen van Leon Russell en hij schreef over haar de song “Delta Lady”, die door Joe Cocker tot een hit werd gezongen. Niet echt verwonderlijk, als men weet dat Rita tijdens de tournee het bed deelde, zowel van Leon Russell als van Joe Cocker…
Kort daarna ontmoette ze de singer-songwriter Kris Kristofferson (“Me and Bobby McGee”, “Help me make it through the night”…), met wie ze in 1973 in het huwelijk trad. Even later kwam hun dochter Casey ter wereld. “Pat Garrett and Billy the Kid” was eigenlijk een project van James Coburn, who wanted to play the legendary sheriff Pat Garrett. Peckinpah casted Kris Kristofferson as the outlaw, although Kristofferson was 36 when the film was made, playing 21-year-old Billy the Kid. Kristofferson’s band would play small roles, along with his wife Rita Coolidge, waarmee hij een legendarische bedscène draaide.
Kristofferson also brought Bob Dylan into the film, initially hired to write the title song. Peckinpah had never heard of Dylan before, but was reportedly moved by hearing him play the proposed title song and hired him immediately for the smaller role of Alias. Among the songs written by Dylan for the film was “Knockin’ on Heaven’s Door,” still regarded as one of rock music’s most enduring anthems.
Rita Coolidge en Kris Kristofferson namen samen enkele platen op, en zij wonnen in 1974 en 1976 een Grammy Award. Het huwelijk zou in 1980 eindigen in een echtscheiding.
In de latere jaren zeventig had Coolidge diverse hits als soloartieste, meestal met covers van liedjes van onder anderen Jackie Wilson, The Temptations en Boz Scaggs (haar mooiste nummer: “We’re all alone” uit 1977). Een van haar laatste hits was in 1983 het nummer “All Time High”, uit de James Bond-film “Octopussy”.
In 1997 richtten Coolidge en haar zus Priscilla de groep Walela op, samen met Priscilla’s dochter Laura Satterfield. Het oeuvre van die groep is Indiaans van aard. Walela is het Cherokee-woord voor kolibrie. Op de foto kan men overigens uitstekend zien dat Coolidge zelf langs moeders zijde van Cherokees afstamt (haar vader was van Schotse afkomst).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.