De Italiaanse ex-profrenner Attilio Rota viert vandaag zijn 75ste verjaardag (foto’s de Wielersite). Ik zou dit onvermeld laten, want Attilio Rota heeft geen denderend palmares nagelaten en zelf heb ik eigenlijk ook niets over hem te vertellen, behalve dan het volgende.

90 attilio rota

Ik herinner me in de krant van destijds een vermakelijke anekdote dat hij in de Ronde van Frankrijk (hij nam deel in 1974 en in 1976, dus het moet één van die twee jaren geweest zijn) op een bepaalde dag aan de verkeerde start stond. Hij stond namelijk aan de start van de Ronde van de Toekomst, die in dat jaar blijkbaar op hetzelfde moment werd betwist. De journalist vroeg zich gniffelend af wat Attilio die nacht dan wel mocht hebben uitgespookt, want hij had klaarblijkelijk niet in het hotel waar zijn ploeg gelogeerd was geslapen. Helaas heb ik het knipsel destijds niet bijgehouden, zodat deze vermakelijke anekdote dreigt te verdwijnen in de nevelen des tijds. Vandaar mijn oproep: herinnert iemand zich dit voorval en vooral, wie heeft het bewijs (het artikel in kwestie dus) bewaard?

2 gedachtes over “Attilio Rota wordt 75…

    1. Bedankt, Jan! Het betreft dus het artikel “Rota Attilio verscheen op verkeerde startplaats” van de hand van Jan Bouduin, ongetwijfeld een West-Vlaming aangezien hij de voornaam van Rota achter zijn familienaam plaatst. Het artikel verscheen in Het Nieuwsblad van 13 en 14 juli 1974 en ik moet toegeven dat mijn fantasie met mij een beetje aan de haal is gegaan, want de auteur maakt zich helemaal niet vrolijk over speculaties wat Attilio Rota die nacht heeft uitgespookt, hij heeft zelfs een “redelijke” verklaring, waarbij de “schuld” in de schoenen wordt geschoven van de mecanicien die aan het stuur van de wagen zat, waarmee Rota naar de verkeerde startplaats werd gevoerd. Ofwel… Ofwel heb ik dit destijds in de krant van mijn ouders gelezen (De Gazet van Antwerpen) en was het de Antwerpse redacteur die giste naar de nachtelijke uitstapjes van signore Rota. Ik was toen wel al getrouwd, maar ik kan me niet herinneren of wij in die tijd geabonneerd waren op een krant en, zo ja, op welke…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.