Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de enige F1-wedstrijd werd verreden waarin een vrouw WK-punten haalt: de Italiaanse Lelli Lombardi eindigt zesde op Montjuich (foto YouTube).

Voor deze race werden slechts halve punten uitgereikt, omdat hij voortijdig moest worden afgebroken vanwege een ernstig ongeval, waarbij Rolf Stommelen was betrokken en waardoor drie toeschouwers, een brandweerman en een fotograaf om het leven kwamen en nog twaalf zwaar gewonden vielen. Op het moment dat de race werd afgebroken, lag Lombardi op de zesde plaats, wat haar dus een half in plaats van een heel punt opleverde. Dit betekent dat ze niet alleen de enige vrouwelijke coureur is die punten scoorde in de Formule 1, maar ook de enige coureur met dat aantal punten in haar hele carrière, de laagste niet-nul score mogelijk onder de huidige regels. Op de leeftijd van 50 jaar overleed Lella Lombardi aan kanker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.