Het zal morgen ook al 35 jaar geleden zijn dat de Gentse presentator Nand Baert (rechts op bovenstaande foto naast Herman Emmink, midden, en Pim Jacobs links) is overleden. Ik werkte toen op De Rode Vaan en hoofdredacteur Piet Lampaert is naar de begrafenis gegaan, want die was een persoonlijke vriend van de televisiepersoonlijkheid.

Tijdens Expo 58 was Nand Baert samen met onder andere Pros Verbruggen een van de stemmen die voor de Belgische radio vanuit de paviljoenen sfeerbeelden en interviews verzorgde. Baert werd bekend als een van de Nederlandstalige dj’s bij Radio Luxembourg. Hij verzorgde in 1956 de allereerste Vlaamse commentaren voor het Eurovisiesongfestival. Bij Omroep Oost-Vlaanderen was hij begin jaren zestig bekend als radiopresentator van programma’s als Party-time in Rudi’s Club en Afternoonbeat, die hij samen met Rudi Sinia presenteerde. Hij was ook de presentator van Met wie in de drie, waar ik hem ontmoet heb toen Raymond Van het Groenewoud te gast was en ik ook enkele vragen mocht stellen.

Op de Nederlandse televisie was hij bij de AVRO van 1963 tot 1967 de eerste presentator van Wie van de Drie. Van 1969 tot 1975 presenteerde hij op de Belgische televisie Wachtwoord, een quiz gebaseerd op een eenvoudig woordspelletje. Van 1977 tot zijn overlijden in 1985 was hij de presentator van de populaire televisiequiz Van pool tot evenaar, die werd uitgezonden door de BRT. Hij was net als ik ook jurylid van de eenmalige wedstrijd De Vijf Provincies.

 In 1973 draaide hij zijn enige langspeelfilm, “Kruiswegstraat 6/6” of beter “Rue du Calvaire 6/6” want de film werd door Gentenaar Jean Daskalides in het Frans gedraaid ondanks het feit dat de hoofdrollen werden vertolkt door rasechte Gentenaars als Nand Baert of Roger Bolders, maar de vrouwelijke hoofdrol was voor de Franstalige Marie-Josée Nat en vandaar…

Hij heeft ook ooit toneel gespeeld. Zo b.v. in april 1962 in “Solodroom” van Georges van Vrekhem in Arca. Hij was ook één van de stemmen in het luisterspel “Pieter Daens” op Radio 2.

Ronny De Schepper op basis van Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.