Het is vandaag al 45 jaar geleden dat de Israëlische charmezanger Mike Brant (eigenlijk Moshé Michaël Brand) uit het leven stapte.

Op 17-jarige leeftijd was hij in Israël reeds leadzanger van The Chocolates, de band van zijn broer. Hoewel hij enkel Hebreeuws sprak, zong hij in het Engels en Frans. In 1965 veranderde hij zijn naam Moshe in Mike, omdat dit internationaler klonk. Impresario Jonathan Karmon ontdekte hem en ging een jaar met hem op tournee door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In mei 1969 trad hij op in het Hilton Hotel in Teheran. De Franse zangeres Sylvie Vartan trad daar ook op en was onder de indruk van Brant en drong er bij hem op aan om naar Parijs te komen. In juli 1969 kwam hij in Parijs aan. Pas na tien dagen vond hij Vartan en zij stelde hem voor aan Jean Renaud, die een ster gemaakt had van Johnny Hallyday. Op verzoek van Renaud veranderde hij zijn familienaam van Brand in Brant. Zijn eerste lied Laisse-moi t’aimer werd meteen een grote hit.
Met het lied Mais dans la lumière vertegenwoordigde hij Frankrijk in een radiowedstrijd die over heel Europa uitgezonden werd. Hij won deze wedstrijd en kreeg nog verscheidene hits. Zijn eerste album Disque d’or ging miljoenen keren over de toonbank.
In 1971 had Brant een auto-ongeval. Hij was niet zwaar gewond, maar zijn manager smeerde de zaak breed uit in de media om extra aandacht te krijgen. Tegen 1973 gaf hij 250 concerten per jaar. Hij leed aan depressie en eenzaamheid. Op 22 november 1974 probeerde hij een eerste maal zelfmoord te plegen door uit het raam van zijn managers hotelkamer in Genève te springen. Hij overleefde de sprong maar hield er wel verwondingen aan over. Hij schroefde zijn aantal optredens terug en concentreerde zich op zijn nieuw album Dis-lui. Op 25 april 1975, de dag dat zijn nieuwe album verscheen, deed hij echter een nieuwe poging en deze keer lukte het wel. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.