In deze corona-tijden springen ook de beiaardiers overal op de kar (nog een geluk dat Bert Verhoye dat niet meer moet meemaken). Zij beginnen nu elk concert met “Wij zullen doodgaan” van Ramses Shaffy. Ook de beiaardier van Temse wil niet achterblijven en biedt aan om verzoeknummers te spelen: “AC/DC, Chérie, Bakske vol met stro” zoals Raymond destijds zong. En dat elke vrijdag tussen elf en twaalf. Verzoekjes kan men richten tot beiaard.temse@gmail.com.


Sinds 2008 worden er in Temse al jaarlijks beiaardconcerten georganiseerd. Zij vinden elke dinsdag van augustus plaats (20 u.), telkens een combinatie van een beiaardconcert en een optreden van Temsese zangers/muzikanten.

In het kader van de restauratie van het gemeentehuis van Temse besliste het gemeentebestuur om de beiaard te vervolledigen. Die omvatte tot dusver 23 klokken, terwijl er plaats was voor 37. De plaatsing van de klokken startte in juli 2009 en werd begin september voltooid. Het klokkenspel werd officieel door Jos D’Hollander ingespeeld op vrijdag 11 september 2009.

Jos D’Hollander (Temse), speelde een sleutelrol in het dossier, net als in 1976 bij de installatie. Hij begeleidde nauwgezet het hele project. Bovendien schonk hij op eigen initiatief een 38ste klokje. Nadien volgde er nog één. Zelf heb ik Jos D’Hollander in de jaren negentig nog geïnterviewd voor Het Laatste Nieuws. Het interview zal hier eerlang verschijnen.

In 2011-2012 werden de vertrekken die leiden naar de beiaard gedecoreerd met ingelijste historische affiches, ter beschikking gesteld door Jos D’Hollander. Ook werd de beiaardkamer van vloerbekleding voorzien. Op de opening van het toeristisch seizoen op 16/4/2011 werd de brochure over de beiaard voorgesteld. Auteur: Jos D’Hollander.
In 2014 werd de beiaard vervolledigd tot 40 klokken. Er is ook een automatisch spel aanwezig, dat om het kwartier een muziekstukje laat horen. Dat is computergestuurd en wordt aangepast naargelang het seizoen of de tijdsperiode. Recent werd de nieuwste computer Apollo III geïnstalleerd, die ongekende mogelijkheden heeft.
Vanaf 2015 wordt de beiaard opgenomen in het toeristisch-cultureel aanbod van Temse. Meerdere initiatieven zijn in uitwerking.

2 gedachtes over “Beiaardier Temse speelt op verzoek

 1. Dag Ronny,
  Wat een prachtige verschrijving van fatalistische aard: ‘Wij zullen doodgaan’ van Shaffy.
  Dan beiert men er ‘Highway to Hell’ van AC/DC en ‘The End’ van the Doors maar direct achteraan, met als dessert Bowie’s ‘The Man Who Sold the World’, voor het geval dat de complottheorieën juist zijn en een bewust handelende mensenhand het Covid19 virus gelanceerd heeft…
  ‘Bat out of Hell’ zou ook mooi zijn!
  Groeten uit het Duitse Odenwald van een groot fan van uw blog.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.