Vandaag is het honderd jaar geleden dat the Turkish Grand National Assembly, under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk denounced the government of Sultan Mehmed VI and announced a temporary constitution. Op de foto: the last Ottoman sultan, Mehmed VI, departs his palace in Istanbul after the abolition of the monarchy (On this day).

Efruz bij Régine

Vier jaar later schafte Atatürk de Islamitische sharia-wetgeving af in Turkije. Dit is dus een verjaardag om te koesteren, want er is op dit moment iemand aan het bewind in Turkije die de klok wil terugdraaien…

Er is inderdaad op dit moment heel wat sociale onrust in Turkije, vooral omdat na de jongste presidentsverkiezingen de grote erfenis van Atatürk, namelijk de scheiding tussen kerk en staat weer op het spel staat. Of, om het anders uit te drukken, ook hier (zoals overal elders) probeert de islam een steviger greep te krijgen op het bestuur van het land. Voorlopig nog zonder succes, maar dat Turkije er de laatste twintig jaar op achteruit gegaan is, mag blijken uit het verslag van mijn reis naar Istanbul in mei 1993. Toen was Turkije onder een socialistisch bewind op allerlei vlakken veel beter af dan nu (zie foto).

Een gedachte over “Honderd jaar geleden: het sultanaat afgeschaft in Turkije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.