Morgen zal het al 65 jaar geleden zijn dat mijn vriend Walter Ceuppens werd geboren (hij is dus welgeteld één dag jonger dan Fons Mariën). Zelf was ik toen al drieëneenhalf jaar oud. En mijn ouders besloten hun kleine huisje in de Eeckhoutdriesstraat in Temse te verlaten om zich te gaan vestigen in de nieuwe wijk die werd gebouwd tijdens de oorlog in Korea en daarom in de volksmond ook “Korea” werd genoemd, met de klemtoon op de eerste lettergreep.

In werkelijkheid was het de eerste tuinwijk van Temse en oorspronkelijk kreeg onze straat dan ook die naam. Zo woonden we in Tuinwijk C15. Die C stond voor de vorm van onze huizenblok (mijn tante Jeanne die woonde om de hoek in een “A’ke”, zoals de mensen zeiden). Al vlug zag men in dat de benaming Tuinwijk een beetje vaag was (er zijn sindsdien nog een aantal tuinwijken aangelegd in Temse) en daarom werd het Koning Leopoldlaan. Dat sjieke “laan” was omwille van een paar miserabele boomkes die langs de straat waren gepland. Kort daarop veranderde de naam opnieuw (waarom weet ik niet), deze keer in Prinsenlaan. En om een of andere reden kregen we ook een nieuw huisnummer: 37. Mijn ouders zouden er blijven wonen tot ze hun intrek namen in de Residentie Elisabeth en kijk: ook hier hadden ze het nummer 37. Zij het dan op de tweede verdieping waardoor het officieel 237 was…
En nu wonen er in deze wijk allemaal vreemden. Dit zou al om te huilen zijn als ik daarmee bedoelde “mensen die ik niet ken”, zoals in “La maison où j’ai grandi” van Françoise Hardy of “In Den Haag is een laan” van Conny Vandenbosch, maar het zijn ook echte vreemden: geen Temsenaars, geen Vlamingen, zelfs geen Walen. Volgens de multiculti’s zou dit een verrijking moeten zijn, maar dan sta je toch apert te liegen, als je zoiets zegt? In een stad valt daarover misschien nog te discussiëren (*), maar in zo’n dorp…
Waar zijn Rosalie, Marie Noens, Wivina of Livina Poeck of (Cé)Lestineke van vóór onze deur? Of links van ons Liza Maes, de familie Waterschoot of Marie De Cleen? En rechts Gilberte Poppe en Annake en al die andere mensen, waarvan sommige namen mij helaas al beginnen te ontglippen?
“Ja maar,” zullen de Politiek Correcten zeggen, “die zijn gewoon dood, hé man, die komen nooit meer terug.”
Maar het is toch anders: toen de familie Waterschoot b.v. als eerste uit de wijk vertrok, dan kwam gewoon de familie Aerts in de plaats. En toen mijn ouders naar hun serviceflat verhuisden, toen kwam Jeannine Van Havere, de dochter van hun beste vrienden, in ons huis wonen. Terwijl nu…
En ik weet het: omgekeerd heb ik zelf een zoon die nu in Tenerife woont. Maar is dat dan ook een verbetering? Die zou ik toch ook liever in mijn nabijheid hebben?
En dan ben ik geneigd te gaan vergelijken met de verhalen van onze heimatschrijvers als Stijn Streuvels, Felix Timmermans of Ernest Claes. “Ja maar,” zullen de Politiek Correcten dan weer zeggen, “dat zijn allemaal rechtse, conservatieve schrijvers.” Maar wat dan met linkse schrijvers als Louis Paul Boon, Lode Zielens of Gustaaf Vermeersch? Die schrijven toch ook over Alieske en Gustaaf en Gaston en niet over Mohammed of Ali of Fatima?

Ronny De Schepper

(*) Alhoewel. Dat is toch weer zo’n typische politiek-correcte klote-opmerking want ook de omgeving van De Rode Vaan (in hartje Brussel dus) is totaal door vreemden overgenomen (met het café van Kitty en Giovanni, een Luxemburgse en een Italiaan nota bene, als centraal punt) en dat is toch ook zeker geen vooruitgang.

03 prinsenlaan

P.S. De bovenste foto heb ik gekozen omdat dit de oudste foto uit de Tuinwijk is die ik heb. Men kan ook zien dat mijn vader (net als bijna alle geburen) naar oude Vlaamse traditie een duivenkot tegen de achterkant van het huis had aangebouwd. De onderste foto geeft een beter beeld van de Prinsenlaan.

6 gedachtes over “65 jaar geleden: verhuis naar de “tuinwijk”

 1. Dit is pure nostalgie Ronny .Zou je dat niet zetten op Jong in Temse ?Alhoewel de multiculturele voorstanders zullen in sommige passages weer aanstoot nemen .Alhoewel het is de realiteit .

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt Ronny

  Interessant. Erg aardig. Ik ging vaak zuipen in De Drinkwinkel *in de Far West, waar Chris whatsit, De Bruyne? een liedje over heeft gemaakt, dat was op loopafstand. Arbeidershuizen gebouwd door een soort filantropische industrieel.

  * Nachtzuipcafè, van Tuur, die pedal steelguitar speelde in een Vlaamse country-rock band. It’s a beautiful day. Vaak muzikanten na hun optreden. Ooit Jah Wobble gezien daar.

  Geliked door 2 people

 3. Ik woon nu in het huis van mijn ouders. Het was oorspronkelijk van ‘de Kleine Landeigendom’, ook zo een organisatie die in de jaren 60 ervoor zorgde dat de gewone werkmens een eigen huis met tuin (groot naar de normen van nu) konden verwerven.
  Wij, mijn vrouw en ik, waren een van de eersten in de wijk die ons huis verbouwden (we kwamen er wonen nadat mijn vader op 48-jarige leeftijd overleed en mijn moeder naar de kust verhuisde). Nu zijn de meeste huizen verbouwd en het moet gezegd, het zijn mooie grote woonhuizen geworden met grote tuinen (ideaal voor kinderen en kleinkinderen en in tijden van lockdowns).
  Maar even terug in de tijd. Halfweg de jaren 60 kwamen er ook auto’s in de wijk. De klassieke Simca 1000, de Renault Dauphine, de NSU Prinz, de Volkswagen kever en dergelijke meer. Ik zie het zo voor mij.
  En de buren heetten Roger en Georgette, Blanche en Maurice, Nelly en Jacques, Gilbert en Loetje, Daniel en Landeke, Paula en Adiel, Omer en ?. De meesten zijn er niet meer en degene die er nog zijn zitten in een WZC.
  Nu woont er op het einde van de straat een half Marokkaans koppel, maar hoe ze heten? De nieuwe rechtstreekse buren zijn Rudy en Ethel die ik ken omdat Rudy bij mij in de klas zat. Aan de andere kant zijn het Brecht en Barbara, maar meer weet ik niet van hen. Ze zijn ook veel jonger en zijn een verbouwd huis opnieuw aan het verbouwen. Verderop is het een kleinkind van Daniel en Landeke dat in het huis van Paula en Adiel wonen. Daniel zijn huis staat nog leeg want die is onlangs overleden, jaren na Landeke die jammer genoeg op het einde van de straat onder een vrachtwagen terecht kwam. Hun zoon Geert, mijn vriend tijdens mijn kinderjaren, is er ook al niet meer. Overleden in Thailand.
  Mensen praten niet meer met elkaar. Te druk, te haastig. Maar misschien heeft het ook te maken met het feit dat mijn vrouw en ik nu de ‘oude’ mensen in de wijk geworden zijn.
  En dan denk ik aan het liedje van Wim Sonneveld, ‘Mijn dorp’ en moet ik soms op mijn tanden bijten. Want de tijd vliegt. Veel te snel. En voor we het weten zijn we enkel nog een vergeelde foto in een album ergens achteraan in een kast (moderner: een filmpje op een PC in een map die in een map zit die dan weer in een map zit).
  Maar ik zou er geld voor geven om nog eens een zomerdag op onze wijk te kunnen rondlopen midden de jaren 60. Samen met mijn vrienden Geert (+), Danny, Gino, Rudy, Tony, Bart, Marc, …..

  Geliked door 1 persoon

  1. Geachte meneer De Smet

   Sympathieke reactie. Heel herkenbaar. The return of the thunderbolt kid van Bill Bryson: wordt een mens gelukkig van. The USA voor de dood van Kennedy. Dick Van Dyke, en vooral Mary Tyler Moore. happy people,happy kids.

   In de swinging sixties waren wij de enigen die downwardly mobile waren.We verhuisden vaak, daarom is /was Portrait of the artist as a young man voor mij te traumatiserend.

   We eindigden in een donker krot waar stopcontacten levensbedreigend waren. En de TV geïmplodeerd is.

   Slaapkamer waar een puber niet rechtop kon staan.

   Ik was 11: ma ,iedereen heeft een auto en een eigen huis. Waarom wij niet?

   Nou, die eten worst en wij eten roast beef.

   Maar op de radio had je The Who en the early Floyd.En Dave Dee, Dozy,Beaky, Mick and Tich.The Troggs en vooral The Move.

   Still.

   Bye now

   Walter

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.