In deze corona-tijden is “You’ll never walk alone” van Gerry & the Pacemakers een nieuw leven beginnen leiden. Daarom is het toch wel interessant om aan te stippen dat de musical waaruit dit nummer afkomstig is, vandaag precies 75 jaar geleden in première is gegaan op Broadway.

Het is wel goed dat men voor de versie van Gerry Marsden met zijn Pacemakers heeft gekozen, want de originele versie (in de musical zelf dus) is veel minder efficiënt. Uiteraard weet ik niet hoe ze klonk 75 jaar geleden op Broadway, maar ik baseer me dan vooral op de verfilming uit de jaren vijftig, die naar ik meen dicht bij het origineel is gebleven.

Hetzelfde geldt trouwens voor een andere hit uit deze musical, “If I loved you”, die b.v. in de versie van P.J.Proby veel beter klinkt. Eigenlijk was de enige “authentieke” hit uit de musical, het thema zelf. Mijn tante Jeanne had die op een 78-toerenplaat en ik herinner mij nog dat ik die vaak bij haar ging beluisteren. Ik had toen de film nog niet gezien, maar de muziek riep uit zichzelf levendig de draaiende paardenmolen op.

Toch vind ik het alles bij elkaar eigenaardig dat deze musical door Time Magazine als beste van vorige eeuw werd uitgeroepen. Om alleen nog maar bij de makers zelf te blijven (Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II), die hadden op dat moment al een betere geschreven, namelijk “Oklahoma“, om nog maar te zwijgen over “The sound of music” die nog zou volgen in de jaren zestig!

Carousel is gebaseerd op het Hongaarse toneelstuk Liliom, van Ferenc Molnár uit 1909, transplanting its Budapest setting to the Maine coastline. The story revolves around carousel barker Billy Bigelow, whose romance with millworker Julie Jordan comes at the price of both their jobs. He participates in a robbery to provide for Julie and their unborn child; after it goes tragically wrong, he is given a chance to make things right. (Wikipedia)

P.S. Sorry voor de enorme flater in bovenstaande foto, maar daar kan ikzelf natuurlijk niets aan doen, behalve dan een andere foto kiezen. Maar ik ben toch voor deze foto gegaan omwille van de prachtige paardenmolen! (I’m a sucker voor paardenmolens, denk ook aan de opening van de televisieserie Vanity Fair!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.