Het zal morgen al vijftig jaar geleden zijn dat Paul McCartney zijn eerste solo-elpee, gewoon “McCartney” genaamd, uitbracht. Op dezelfde dag dat “McCartney” werd uitgebracht, won Roger De Vlaeminck op een grandioze manier Luik-Bastenaken-Luik. Hij versloeg in de sprint Eddy Merckx na een soort van veldrit-manoeuver samen met zijn broer Erik bij het oprijden van de wielerbaan van Rocourt. De toenmalige RTBf-reporter Luc Varenne kon een welgemeende merde niet onderdrukken. Zo’n boerke uit de achterlijke Vlaanders die mijnheer Eddy Merckx durft verslaan: hoe durven ze!

5 gedachtes over “Vijftig jaar geleden: Roger De Vlaeminck wint Luik-Bastenaken-Luik…

 1. Spijtig dat er in het interview niet ingegaan wordt op zijn overwinning van de Ronde van Vlaanderen (1977).
  Merckx was toen solo een kamikaze-aanval begonnen, en werd door Roger en Freddy Maertens op de Koppenberg ingehaald en ter plaatse gelaten. Roger hing toen een 80-tal km in het wiel van Maertens en klopte hem vervolgens in de spurt. Maertens had op de Koppenberg gewisseld van fiets en werd door een koerscommissaris op de hoogte gebracht dat hij wegens ongeoorloofd wisselen van fiets gedeclasseerd zou worden. Vervolgens zou Maertens liever gehad hebben dat Roger won dan iemand anders en hem zodoende naar de streep begeleid hebben.
  De week daarna won Roger wel Parijs-Roubaix na een mooie solo.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel toevallig op lang interview “gebotst”. Je blijkt niet enkel tevreden over je persoon, maar je weet alles ook wel goed te verwoorden. Raar, die éne eenzame reactie…
  Alléén: over wat je niets of erg weinig weet zwijg je beter. Zo was Gembel “de partij van oud-renners” geen soort voorloper van het Vlaams Blok. Praktisch niemand van die Gembel verkiezingslijsten is later op een Bloklijst terug te vinden.
  Eerder was het een a-politieke vereniging van kleine zelfstandigen die veel verkeerd zagen lopen in hun gemeente. Veel daarvan is trouwens in de volgende decennia ook rechtgezet.
  Bogaert zat inderdaad niet op zijn plaats in de politiek, maar dat hij het deed -tegen de zin van zijn vader en diens Tsjevenvrienden was moedig…en had zijn redenen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.