Bij de voorstelling van het derde seizoen van de nieuwe ploeg van de Filharmonische Vereniging van Brussel, geleid door Paul Dujardin (foto VRT), klonken opnieuw optimistische geluiden. Dat kwam vooral door de vaststelling dat het publiek de nieuwe evolutie steunt, zodat de vermindering van de subsidies met zo maar eventjes 78% door de eigen inkomsten wordt opgevangen. Het probleem van de schulden uit het verleden blijft op die manier natuurlijk wel bestaan.

Er zijn nu jaarlijks zo’n 150 concerten, verdeeld over een twintigtal abonnementen. We beperken ons dus tot de meest opmerkelijke. Al deze concerten hebben niet noodzakelijk plaats in het Paleis voor Schone Kunsten, de « thuishaven » van de Filharmonische Vereniging. Naargelang van het genre wordt immers uitgekeken naar de meest gepaste architecturale omgeving. Voor kamermuziek zal dit vaak het muziekconservatorium zijn, terwijl de Miniemenkerk de geknipte omgeving is voor musici als Philippe Herreweghe, Gustav Leonhardt of Sigiswald Kuijken.
Het PSK blijft de concertzaal bij uitstek voor de grote orkestcycli, die nog altijd de basis van de programmatie uitmaken. Bijna elk Belgisch orkest heeft zijn eigen cyclus, en daar zijn de organisatoren terecht fier op. Het « huisorkest », het Nationaal Orkest van België, dat sedert de aanwerving van chefdirigent Joeri Simonov aan een heropstanding toe is, krijgt twee cycli (één op vrijdag en één op zondag). Het BRTN-orkest en het orkest van de Muntschouwburg krijgen ook elk hun cyclus toegewezen, terwijl het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het Orchestre Philharmonique de Liège enerzijds en de Beethoven-Academie en het Orchestre de Chambre de Wallonie anderzijds elkaar in communautaire vrede afwisselen. Bij de kamermuziek valt vooral de aandacht op voor strijkkwartetten. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de uitvinding van de film zijn ook de opdrachten die aan Belgische componisten werden gegeven om stomme films te begeleiden iets om naar uit te kijken. De Filharmonische Vereniging werkt rustig haar programma van integralen af (Bruckner, Mahler, Sibelius, Dvorak), terwijl natuurlijk de grote namen van oudsher niet mogen ontbreken. Vooral in samenwerking met het Festival van Vlaanderen zullen op die manier o.a. Valery Gergiev, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel en Yo Yo Ma, zowel met concertwerk als met kamermuziek, van de partij zijn.

Referentie
Ronny De Schepper, Filharmonische Vereniging herpakt zich, Het Laatste Nieuws 15 april 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.