Kan het nog actueler? Bij uitgeverij Partizaan verscheen zonet de (jeugd)roman Oma corona van de Gentse auteur Stefaan Van Laere. Het boek mikt op jongeren vanaf 14 jaar, maar kan net zo goed volwassenen bekoren.

We schrijven april 2020. De wereld kreunt onder het coronavirus. De bijna 92-jarige Svetlana Vervaecke (geboren als Svetlana Zinoerova in Rusland) zit nu gedwongen thuis. Maar Svetlana is een overlever. Van haar kleinzoon Robbe krijgt ze alvast de troetelnaam ‘Oma corona’.

Wanneer zij en haar echtgenoot Alfred op een van die corona-dagen een geschilderd hakenkruis op een boom in hun tuin bemerken, komt haar verleden – dat ze dacht verwerkt te hebben – als een boemerang terug. Dweepte haar vader immers in de late jaren dertig niet met de nazi’s en sleepte hij daarbij zijn gezin niet mee op een tocht naar Hitler-Duitsland? De familie strandde uiteindelijk in Polen waar op dat moment WO II begon. In de fabriek waar ze verplichte arbeid levert, leert Svetlana de jonge Vlaming Alfred kennen. Ze overleven de oorlog en Svetlana, dan amper 17, volgt hem naar Vlaanderen waar ze een nieuw leven opbouwen.

Maar dan is het corona-tijd… Terwijl asielzoekers uit Wit-Rusland pijnlijke flashbacks uit haar verleden oproepen, komen verveelde en opgefokte neonazi’s haar bedreigen… Dat prikkelt een nieuwsgierige journalist. Hij wil haar verhaal optekenen, maar dat kan enkel via telefoon en Skype. Met de hulp van kleinzoon Robbe ontpopt Oma corona zich in een mum van tijd tot een actief gebruiker van de moderne communicatiemiddelen. Maar dan voeren de neonazi’s hun dreigementen uit, met aanslagen op haar hond en achterkleinzoon…

Svetlana versaagt nooit en toont als ‘oma corona’ een taaie weerbaarheid waaruit de jeugd alleen maar lessen kan trekken.

PraktischOma Corona van Stefaan van Laere is te bestellen via de webshop van http://www.partizaan.be aan €17,50 (incl. verzending, een handtekening en motto van de auteur).

Over de auteur: Stefaan Van Laere (°1963) is van vele markten thuis. Hij schrijft zowel fictie en non-fictie als journalistiek werk voor jeugd en volwassenen, en is hoofdredacteur van Seniorennet, de grootste community voor senioren van het land. Info op www.stefaanvanlaere.be,  http://www.seniorennet.behttps://nl.wikipedia.org/wiki/Stefaan_Van_Laere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.