De Bondgirl met de meest iconische naam, Pussy Galore alias Honor Blackman is op 5 april overleden op de verdienstelijke leeftijd van 94 jaar.

Pussy Galore is de persoonlijke piloot van Auric Goldfinger in het boek Goldfinger uit de reeks boeken van Ian Fleming over James Bond. In de gelijknamige film uit 1964 wordt zij gespeeld door Honor Blackman. Naast persoonlijke piloot is zij ook leidster/eigenaar van Pussy Galore’s Flying Circus, een team piloten dat alleen uit vrouwen bestaat.

Als Bond gevangen wordt genomen door Goldfinger wordt hij naar Amerika gebracht door Pussy Galore. Als hij in het vliegtuig bijkomt is het eerste wat hij ziet een vrouw die zich voorstelt als Pussy Galore (letterlijk: poesjes in overvloed). Zijn reactie: “I must be dreaming“. Pussy reageert eerst niet op Bonds charmes. Volgens het boek is dat ook logisch, want ze is lesbisch. Op de ranch van Goldfinger in Amerika weet Bond haar echter te verleiden (een typisch voorbeeld van de ouderwetse macho-opvatting over lesbiennes: dat zijn gewoon vrouwen die nog nooit eens goed “gepakt” zijn) waardoor hij een bericht kan doorgeven aan zijn baas M om Goldfingers plannen te stoppen.

Als ik me goed herinner, overleeft ze het verhaal niet (want hoe moest dat anders verder gaan met haar verhouding met James Bond?), maar in het boek van Anthony Horowitz Trigger Mortis keert ze terug, waarbij ze wordt ontvoerd maar door Bond weer wordt gered.

Honor Blackman werd geboren in Londen, als dochter van statisticus Frederick Blackman. Haar opleiding tot actrice kreeg ze bij de Guildhall School of Music and Drama. Om haar lessen te betalen werkte ze ook als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze debuteerde met een klein rolletje, zonder tekst, in de film Fame is the Spur (1947).

Daarna speelde ze meerdere filmrollen, zoals in So Long at the Fair (1950) tegenover Dirk Bogarde, de Titanicfilm A Night to Remember (1958), Jason and the Argonauts (1963) en de western Shalako (1968) met Sean Connery.

Haar grootste succesrol was echter die van Pussy Galore in Goldfinger, de derde James Bond-film. Hoewel ze al 38 was toen de ze rol speelde zette ze een iconische rol neer als de stoere Galore, de rechterhand van de superschurk uit de film.

Blackman kreeg de rol van Pussy Galore vanwege haar aandeel in de televisieserie The Avengers (De Wrekers), waarin ze de assistente van John Steed speelde. Ze werd opgevolgd door actrice Diana Rigg, die de serie op haar beurt zou verlaten om Bondgirl Tracy te spelen in On Her Majesty’s Secret Service.

Honor Blackman had haar tv-debuut in 1959 toen ze naast Dan Dailey speelde in de serie The Four Just Men. Later zou ze nog rollen spelen in tv-series als ColumboDoctor WhoThe Upper HandCoronation Street en Midsomer Murders. In het theater speelde ze in 1981 in The Sound of Music tegenover Petula Clark en in 1987 als Moeder-Overste in Nunsense. In 2005 speelde ze Mrs. Higgins in My Fair Lady en in 2007 Fräulein Schneider in Cabaret.

Honor Blackman huwde twee keer, met Bill Sankey (1948-1956) en met acteur Maurice Kaufmann (1961-1975). Samen met Kaufman adopteerde ze twee kinderen. Blackman, die lid was van de Liberal Democrats, was republikein en weigerde in 2002 een koninklijke onderscheiding, waardoor ze bewees dat ze meer verstand in haar koppeke had dan al die stomme popvedetten die zich laten ridderen alsof ze nooit aan de drugs hebben gezeten en belastingen ontdoken. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.