Een serieuze mens zoals ik (grapje, hé zeg!) zou zich eigenlijk niet moeten inlaten met iemand als Erich von Däniken, maar ik doe het toch omdat deze Zwitserse fantast op het einde van de jaren zestig toch de tongen op gang bracht met zijn gewaagde theorieën. Nadien verdween hij lange tijd, maar met het eind van het millenium en alle doemdenken dat daarbij hoort, was hij weer helemaal terug natuurlijk…

Het was te wijten aan het naderende millenium, zegden de psychologen. Voor velen was dat weer een aanleiding om het einde der tijden aan te kondigen. De vroegere beenhouwer en nu bestseller-auteur von Däniken was er natuurlijk als de kippen bij. Toen dertig jaar geleden “2001, A Space Odyssey” uitkwam, trachtte hij met zijn boek “Waren de goden kosmonauten?” te bewijzen dat ook deze film op realiteit berustte. In de evolutieleer van Darwin zou de mensheid zich afgesplitst hebben van de apen omdat “buitenaardse bezoekers” ons met intelligentie zou hebben begiftigd.
Hoe ze dat zouden hebben gedaan laat von Däniken in het midden, maar in diverse films krijgen we daar wel voorbeelden van voorgeschoteld. Zo werd precies in 1999 “The astronaut’s wife” van Rand Ravich gelanceerd, waarin aliens zich meester maken van het lichaam van twee Amerikaanse ruimtevaarders (waaronder Johnny Depp) en om de toekomst veilig te stellen, bezwangeren die astronauten ook nog eens hun respectievelijke echtgenoten (telkens met een tweeling). Hoe het afloopt, ga ik uiteraard niet verklappen behalve dan dat het allesbehalve geruststellend is. Net zo min als de fameuze aliens in de gelijknamige film die ook het lichaam van een astronaut gebruiken om zich voort te planten (met hilarische persiflages als gevolg, b.v. in “Spaceballs”, maar ook in “Coupling”, waarin er op een bepaald moment een misverstand ontstaat over een SF-fanaat die voor een gynecoloog wordt genomen en die als “inspiratiebron” dat voorval opgeeft).
Dertig jaar later tracht von Däniken de verkoop van zijn boeken opnieuw op te vijzelen met te beweren dat de “terugkomst” nakend is en die zou er best wel eens kunnen uitzien zoals in de film “Independence day”. Hoezo? Met hun eerste bezoek komen ze ons met verstand bevruchten en nu zouden ze ons willen uitroeien?
“Ah natuurlijk,” aldus von Däniken, die als een kat steeds weer gemakkelijk op zijn poten valt, “we hebben het verknoeid. We hebben de wereld onleefbaar gemaakt, we hebben ons verstand niet ten goede, maar ten kwade aangewend.”
Maar niet alleen warhoofden als von Däniken buigen zich over het fenomeen, de theorie over het waarschijnlijkheidsgehalte wordt ook bijgevallen door niemand minder dan Stephen Hawking, de briljante auteur van “A brief history of time”, die zich – terloops gezegd – wel afzet tegen fantasten als von Däniken: “Ik denk niet dat de berichten over ufo’s in de verste verte iets te maken hebben met buitenaardse levensvormen. Waarom zou je als buitenaards wezen jezelf immers alleen maar openbaren aan excentrieke zonderlingen en rare snuiters? Nee, ik denk dat een dergelijk bezoek veel meer in het oog zou springen en ook veel onaangenamer zou zijn, precies zoals in Independence Day. Een ontmoeting met een verder ontwikkelde beschaving dan de onze, zou voor ons kunnen zijn wat de Amerikaanse Indianen overkwam toen ze Columbus tegen het lijf liepen. Ik denk niet dat ze het daar vanuit hun standpunt bekeken erg goed van af hebben gebracht. Daarom is het ook heel onverstandig om boodschappen uit de ruimte te beantwoorden, omdat dat het risico op een vijandige invasie alleen maar vergroot.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.