Vandaag is het al vijftig jaar geleden dat astronaut John (of Jack) Swigert zou gezegd hebben tegen het NASA Mission Control Center: “Houston, we have a problem”. Zou want in werkelijkheid zei hij als astronaut van Apollo 13: “I believe we’ve had a problem here.” Waarop men vanop de grond antwoordde: “This is Houston. Say again, please.” Waarna vluchtleider Jim Lovell repliceerde: “Houston, we’ve had a problem.”

Of het in de film “Apollo 13” van Ron Howard uit 1995 ook zo wordt gezegd door respectievelijk Kevin Bacon (Swigert) of Tom Hanks (Lovell) weet ik niet meer, maar erg belangrijk is dit niet want dergelijke citaten gaan toch een eigen leven leiden, denk maar aan het fameuze Play it again, Sam dat nooit als dusdanig wordt gezegd in “Casablanca”. Zelfs “that’s one small step for man, one giant leap for mankind” zou volgens sommigen (en niet de minsten: namelijk Neil Armstrong zelf) “that’s one small step for a man…” moeten zijn. Maar och, zolang “frankly, my dear, I don’t give a damn” maar blijft zoals het moet zijn, kan het mij allemaal niet schelen…

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden: “Houston, we have a problem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.