De Engelse gitaargod Ritchie Blackmore viert morgen zijn 75ste verjaardag. Hij kwam voor het eerst in de publieke belangstelling via The Outlaws, een groep geproduceerd door de legendarische Joe Meek.

De singels van de groep waren zeer goed, zeker als je hierbij hun jonge leeftijd in aanmerking neemt: de jongens waren tussen de 17 en 19 jaar oud. Hun instrumentals waren krachtig en ongepolijst en Joe mat de groep een “Wild West Look” aan, waardoor hun langspeler eigenlijk een soort Shadows met cowboyhoed op werd, alhoewel hun manier van spelen niet dat gladde van de Shadows bezat.
Na deze elpee werden Billy Kuy en Bobby Graham vervangen door Roger Mingay en Don Groom, waardoor de groep aan kracht won. Stabiel was de situatie echter niet, dat bleek wel uit de wissel een paar maanden later toen beiden weer vervangen werden door Ritchie Blackmore en Mike Underwood.
Ritchie kwam uit de Savages, de groep van Screaming Lord Sutch (die ik tien jaar later aan het werk zou zien in Hastings), en zijn eerste singel met The Outlaws heette heel toepasselijk “Return of the Outlaws” (in 1963), waarna in datzelfde jaar ook nog het vocale “Set the Wild West Free” uitkwam. Hun laatste singel was de oude Little Richard-hit “Keep-a-Knockin” met “dirty guitarwork” van Blackmore.
Gedurende een half jaar waren ze de vaste begeleiders van Gene Vincent, die hen echter vanwege hun onberekenbare gedrag de laan uitstuurde. Bovendien maakte de opkomende Merseybeat het functioneren van de groep steeds moeilijker. Ze begeleidden Heinz (Burt) nog op diens “Tribute to Eddie” (Cochran) LP en ook traden ze op als backinggroep van Jerry Lee Lewis. Uiteindelijk ging de groep ten onder aan het bekende sex, drugs & rock’n’roll. Richie Blackmore nam nog een solosingle op, “Little brown jug”, een collectors’ item nu, en ging daarna naar The Wild Boys, The Three Musketeers en Neil Christian, om uiteindelijk bij Deep Purple terecht te komen en nadien bij Rainbow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.