Fons Mariën las Leon & Juliette door Annejet van der Zijl.

Het boekenweekgeschenk 2020 is een boek van Annejet van der Zijl. Hierin reconstrueert zij een waargebeurd liefdesverhaal uit negentiende eeuw. In 1818 scheept Leon Herckenrath, telg uit een vrij vooraanstaande familie in het verarmde Nederland, in voor een reis naar Amerika. Hij belandt in Charleston, dat was toen de belangrijkste havenstad in de V.S. en tevens de hoofdstad van South Carolina. Rijke blanke lieden hebben er alle touwen in handen en zo goed als rechteloze zwarte slaven doen er al het werk. Leon heeft er een zakencontact (James Magnan) en zal er een succesvolle loopbaan in de handel opbouwen.

Tijdens een ernstige ziekte, korte tijd na zijn aankomst, wordt Leon ten huize van de Magnans verzorgd door het slavenmeisje Juliette, die jonger is. Wanneer hij zelfstandig gaat wonen, trekt Juliette bij hem in. Het was in deze samenleving niet ongewoon dat blanke (ook gehuwde) mannen een zwarte maîtresse hadden, maar ongewoon is dat Leon in het geheim met Juliette in een kerkelijk huwelijk treedt en dat hij haar op die dag in een document ook als vrije mens verklaart. Dit alles moest in het racistische Charleston geheim blijven. Leon en Juliette krijgen ook kinderen. Als oplossing voor de onmogelijke toestand van geheimhouding besluit hij Juliette en de kinderen clandestien te laten overbrengen naar Nederland. Daar worden Juliette en de kinderen liefdevol opgenomen in het gezin Herckenrath.
Leon blijft zijn zakenleven in de V.S. voortleven, maar reist toch meermaals terug naar zijn vrouw. In de loop der jaren komen er nog kinderen bij en Leon en Juliette treden er ook voor de wet in het huwelijk. Uiteindelijk blijft Leon in zijn Nederlandse gemeente, waar hij zelfs burgemeester wordt.

Ondertussen leidt de controverse rond de slavernij in de V.S. uiteindelijk tot de breuk tussen de zuidelijke staten (waartoe South Carolina behoort) en de noordelijke staten. Tegen de achtergrond van deze historische periode reconstrueert Annejet van der Zijl de hele familiegeschiedenis, tot na de dood van Leon en Juliette. Het hoeft geen betoog om te weten dat de auteur grondig onderzoek heeft moeten doen om dit verhaal te kunnen vertellen. Dit is een bijzonder hoopwekkend verhaal waarin de liefde tussen een blanke man en een zwarte vrouw sterker blijkt te zijn dan de racistische context waarin ze elkaar aanvankelijk ontmoeten.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.