Het eerstvolgende boek dat ik ga lezen is Lições de Abismo van de Braziliaanse auteur Gustavo Corçao (foto YouTube), in het Nederlands vertaald als Cursus van de dood. Het is niet echt een bewuste keuze. Mijn vrouw heeft het bij toeval uit onze bibliotheek gehaald en ik heb geen idee hoe het daar is beland. Zij vond het overigens geen goed boek, maar heeft het toch op betrekkelijk korte tijd uitgelezen. Benieuwd wat ik ervan zal bakken…

Gustavo Corção Braga werd geboren in Rio de Janeiro, waar hij werd opgeleid tot ingenieur en jarenlang docent aan de technische hogeschool zou zijn. Pas op 47-jarige leeftijd debuteerde hij met A Descoberta do Outro (De ontdekking van de ander, 1944), het relaas over zijn persoonlijke herontdekking van God en de medemens. Daarop volgde Três Alqueires e Uma Vaca (Een paar bunders land en een koe, 1946), dat handelt over de verdeling van productiemiddelen.

In 1951 verscheen zijn enige roman Lições de Abismo (Cursus van de dood), waarin de hoofdpersoon, die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt, de balans van zijn leven opmaakt en besluit zijn dood zo bewust mogelijk te ondergaan. Cursus van de dood beleefde in Nederland in de jaren zestig grote oplagen als Prisma-pocket. (Ik heb het inderdaad in zo’n uitgave.)

Na Cursus van de dood heeft Corção zich niet meer op het terrein van de fictie begeven. In zijn latere geschriften en in zijn wekelijkse columns in het tijdschrift ‘Hora presente’ keerde hij zich als conservatief katholiek (en fervent anti-communist) steeds grimmiger tegen de secularisatie en het modernisme in de kerk. Om eerlijk te zijn: dat ziet er allemaal niet goed uit. Vermoedelijk zal ik het niet eens uitlezen, maar goed, ik ga er toch maar aan beginnen…

Een gedachte over “Gustavo Corção Braga (1896-1978)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.