Gisteravond naar de zoveelste “Pride and Prejudice” gekeken. Deze keer die van Joe Wright uit 2005 met Keira Knightley als Elizabeth Bennet. Ik was echter vooral geïnteresseerd in haar oudere zus Jane, gespeeld door Rosamund Pike (foto gdcgraphics via Wikipedia).

Rosamund Mary Ellen Pike werd geboren in Londen als enig kind van Caroline en Julian Pike, beiden operazangers volgens Wikipedia, maar volgens de Internet Movie Database is moeder Caroline Friend, een klassieke violiste. Pike studeerde af aan de Badminton School in Bristol. Vervolgens studeerde ze Engelse literatuur in Oxford. Daar raakte ze bevriend met Chelsea Clinton. Na een jaar succesvol studeren stopte ze met haar studies, om deze uiteindelijk alsnog af te ronden in 2001.

Pike was geregeld te zien in filmproducties van studenten. Ze speelde ook in een aantal toneelstukken van Shakespeare. Toen ze speelde in een productie van Romeo en Juliet, zag een agent haar acteertalent en hij hielp haar op weg naar een succesvolle acteercarrière. In 2002 werd ze in één klap bekend vanwege haar rol van MI6-agent Miranda Frost in de James Bondfilm Die Another Day met Pierce Brosnan, waarvoor ze de European Film Award voor beste nieuwkomer kreeg toebedeeld. Tot dan toe had ze slechts een aantal rolletjes in series van de Britse televisie gehad, waaronder in A Rather English MarriageWives and DaughtersLove in a Cold Climate en Foyle’s War.

In 2004 speelde Pike de rol van Elizabeth Malet in The Libertine, een film met Johnny Depp. Hiervoor won ze de British Independent Film-award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. In datzelfde jaar speelde ze ook in Promised Land, een film over Israël, en de filmversie van het computerspel Doom. Naast die films was ze dus ook te zien als de zus van Elizabeth Bennet (gespeeld door Keira Knightley) in de film Pride & PrejudiceRosamund Pike was director Joe Wright’s first choice for the role of Jane. Hij kende haar reeds van in Oxford. She turned down the role of Rita Skeeter in Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) for this movie. On a similar note, Wright mentioned he was “reluctant” to cast Simon Woods as Mr. Bingley, as he had previously been in a relationship with Rosamund Pike: “I tried very hard not to cast Simon, but I knew he was perfect. Finally I rang Ros and asked if she’d mind, and she said, ‘Absolutely not’. They hadn’t seen each other for two years, but the next day they were dancing together. It was lovely.” Na de film heeft ze zich verloofd met Wright. Hun bruiloft werd echter op het laatste moment afgeblazen.

In 2007 speelde Pike in de filmversie van de roman Fugitive Pieces en zeven jaar later in Jack Reacher met Tom Cruise in de titelrol. Een jaar later speelde ze de hoofdrol in de wraakfilm Return to sender van Fouad Mikati over een verkrachte vrouw die het recht in eigen hand neemt. Nu is mijn belangstelling voor dergelijke films sowieso al ongezond, maar mijn verdediging is meestal dat de wraaknemers het recht in eigen hand nemen omdat het gerecht zelf faalt in de uitvoering ervan. Hier is dat echter helemaal anders: het gerecht heeft zijn werk wel degelijk gedaan en misschien is er zelfs sprake van een dader die tot inkeer is gekomen. En toch is haar wraak vreselijk. Nee, hier was ik echt niet goed van…

Daarnaast sprak ze haar stem in voor de animatiefilms Jackboots on Whitehall, een parodie op oorlogsfilms, en Watership Down (in 2018). In 2019 was ze te zien in State of the Union, een serie van Stephen Frears which follows Louise and Tom (Chris O’Dowd) who meet in a pub immediately before their weekly marital therapy session. Each episode together how their lives were, what drew them together, and what has started to pull them apart.

Pike heeft ook nog steeds rollen in toneelstukken. Ze speelde in Hitchcock Blonde van Terry Johnson en in Summer and Smoke van Tennessee Williams. Beide rollen speelde ze in Londen.

Pike speelt cello en spreekt vloeiend Duits en Frans. Ze houdt van house- en technomuziek. Ze woont in West End in Londen. Sinds december 2009 heeft ze een relatie met Robie Uniacke met wie ze een zoon (2012) en dochter (2016) heeft. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.