Morgen zal het al zestig jaar geleden zijn dat The Beatles “Ticket to ride” uitbrachten.

Ticket to Ride is grotendeels geschreven door John Lennon, met een kleine bijdrage van Paul McCartney, die naast zijn gebruikelijke basgitaar ook de sologitaar speelde. Lennon was erg trots op de sound van het nummer dat hij als een vroege versie van hardrock beschouwde (?). Over de betekenis van Ticket to ride wordt verschillend gedacht:
– Ticket om weg te gaan bij John Lennon (wordt volgens mij tegengesproken in de tekst zelf: “but she don’t care”)
– Ticket naar Ryde (plaats op het eiland Wight waar een neef van Paul een café open hield en waar hij met John ooit is geweest)
– Verklaring die prostituées in Hamburg hebben waarin ze gezond en vrij van SOA’s verklaard worden. (Songteksten.net)

Zelf heb ik het altijd geïnterpreteerd als een nummer waarin John zijn nieuw behaald rijbewijs viert. Hij had het pas behaald, dus dat betekent dat het hem veel moeite heeft gekost. En dan kent hij (zogezegd of echt) een meisje dat een rijbewijs heeft en dat er niet eens gebruik van maakt!

Na 3,5 maand niet in de studio aanwezig te zijn geweest in verband met de opnamen voor de film Help!, doken de Fab Four op 15 februari 1965 weer de Abbey Road Studios in. “Ticket to ride” was de eerste single van deze sessie die werd uitgebracht, nog eerder dan het titelnummer “Help!” zelf (6 augustus in de VS, pas op 13 augustus in Engeland zelf). “Help!” werd trouwens pas op 13 april opgenomen. De film zelf zou ook pas op 29 juli in Londen in première gaan (de Vlaamse première was voor Gent op 22 oktober). In de film wordt “Ticket to ride” gebruikt in de zogenaamde ski-scène in the Austrian Alps. The Beatles told director Richard Lester that they never skied before. Lester handed them skis and told them: “What better time to learn? Find a hill and practice!” Lester said in a later interview, “We set cameras to follow them around, then gave those tapes to the editor to create parts of the Ticket to Ride scene.” Aldus The Internet Movie Database. De kans is echter (heel) groot dat dit een urban legend is. The Beatles konden écht niet skiën en konden het zich ook niet permitteren om bij het uitproberen een been te breken of zo. Het waren dus stand-ins (ik zou ze zelfs geen stuntmannen durven noemen) die hun plaats innamen.

There’s a moment in the “Ticket to Ride” sequence where The Beatles (or rather their stand-ins) appear to ski right underneath musical notation for the song itself. In the 2007 documentary that accompanied the DVD release, director Richard Lester stated that the decision to add musical notes came from the fact that the lads were skiing under some unsightly “telegraph wires”. Since he couldn’t remove the wires digitally (this was the pre-CGI era, after all), he figured they’d make an ideal musical staff instead.

Ticket to Ride behaalde de nummer 1-positie in de nationale hitlijsten van Ierland, Canada, Noorwegen, Groot-Brittannië, Zweden, Australië, Nederland, de VS, Rhodesië (thans Zimbabwe, voormalige Britse kolonie) en Nieuw-Zeeland. In Nederland stond de plaat negen weken lang op de eerste plek van de Top 40 een record voor die tijd. In België bereikte het nummer amper de vijfde plaats. Daarmee bekleedt het slechts de 2792ste positie in de Ultratop-hitparade van aller tijden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.