Ik merk nu pas dat vijf jaar geleden in Parijs ook de Franse filmregisseuse Nina Companeez aan kanker is overleden.

Ze werd geboren als Nina Hélène Kompaneyetz in Boulogne-Billancourt als dochter van Jacques Companeez, een scenarist van Joods-Russische afkomst (haar zus is operazangeres Irène Companeez). Haar vader moest op 17-jarige leeftijd zijn geboortestreek Oekraïne ontvluchten omwille van het opkomende antisemitisme. Daarop verhuisde hij naar Duitsland waar hij werkzaam was als filmscenarioschrijver. Ruim tien jaar later, in 1936, vestigde de familie Companeez, op de vlucht voor het nazisme, zich in Parijs.
Als dochter van een succesrijk en productief scenarist kon Nina Companeez haar filmcarrière al aanvangen in 1956. Ze was eerst werkzaam als monteur. Michel Deville deed een beroep op haar om samen het scenario te schrijven voor zijn eerste film, de komedie “Ce soir ou jamais” (1961). Dit werd het begin van een vruchtbare samenwerking (1961-1971) waarbij zij zijn vaste co-scenarist werd voor twaalf speelse fantasierijke komedies. Ze droeg aardig bij tot zijn reputatie van filmmaker die op een verfijnde en elegante wijze de verhoudingen tussen mannen en vrouwen kon schetsen. Hun laatste samenwerking, het historisch drama “Raphaël ou le Débauché” (1971) werd Devilles eerste belangrijke succes. Maurice Ronet in de titelrol zal uiteindelijk zijn meerdere vinden in Françoise Fabian, nadat hij eerst Brigitte Fossey en Isabelle de Funès heeft binnengedaan.
Companeez besloot in 1971 haar eigen weg te gaan en debuteerde als filmregisseur met de komedie “Faustine et le Bel Été”. Daarna is er de verfrissende humor van “Colinot Trousse Chemise” (zie onderstaande foto).

the-edifying-and-joyous-story-of-colinot

Nog twee andere komische films volgden maar behaalden weinig succes. Op het einde van de jaren zeventig begon ze voor de televisie te werken. Ze had er meer geluk dan met haar speelfilms. Ze maakte televisiefilms en -series die veel bijval genoten. Voor haar driedelige televisiefilm “Voici venir l’orage…” (2008) vond ze de inspiratie in het verhaal van haar eigen familie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.