Tien jaar geleden stond er in Het Nieuwsblad een groot stuk over Marcel Van Brussel, een van de zogenaamde “Benidorm Bastards”. Ik heb het programma nog nooit gezien, omdat ik uit de trailer heb opgemaakt dat het om “candid camera” gaat en daar heb ik het zo niet voor, ook niet als voor één keer de rollen worden omgedraaid en de oudjes nu eens met de jongeren hun kloten rammelen in plaats van omgekeerd. Reporter Tom de Leur herinnert zich Marcel Van Brussel (hij zwijgt zedig over diens mysterieuze bijnaam “de Liza”) vooral als zijn “strenge maar rechtvaardige” leraar Frans en dictie uit de zesde Latijnse in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas.

Ik denk dat ik deze omschrijving kan bijtreden, ook al zat ik zo’n vijftien jaar eerder bij de Liza dan Tom. Ik herinner mij Marcel Van Brussel vooral als diegene die mij alle hoop heeft ontnomen om het ooit als acteur ver te schoppen. Terecht. “Streng maar rechtvaardig” dus. In de zesde Latijnse deed ik immers nog mee aan voordrachtwedstrijden. Als Chinese vrijwilliger. Omdat ik goed was voor Nederlands waarschijnlijk. Ik herinner me nog dat ik iets van Annie M.G.Schmidt bracht. Iets over een bij, geloof ik. De kritiek van Marcel achteraf was: te snel en te stil. Te snel, dat is iets wat mij altijd zal blijven achtervolgen. Te stil daarentegen… Wie mij kent, ligt nu wellicht onder tafel van ’t lachen.

Later moest ik meedoen aan een toneel. Een detectiveverhaal. En wie was de detective? Jawel. Ik herinner me nog dat ik een pijp leende van mijn vader (en ziek werd van er, ook buiten de repetities, aan te lurken), evenals een deukhoed en de handboeien die hij bezat als flik (die zouden later nog van pas hebben kunnen komen…). Maar ondanks mijn inlevingsvermogen was het verdict weer: te snel en te stil. En te weinig beweging, dat kwam er nu nog bovenop. Exit mijn acteursdromen (die ik, eerlijk gezegd, toch niet had). Later zou ik Marcel Van Brussel nog een paar keer tegenkomen bij het Sint-Niklase amateurgezelschap Sint-Genesius, waarbij ook Johan de Belie, Pol Ille en de moeder van Tom Lanoye actief waren.

Ronny De Schepper

5 gedachtes over “Tien jaar geleden: Marcel Van Brussel, a Benidorm Bastard

  1. Niks van. Bij ons (zesde Latijnse in 1963-64) gaf hij Frans en (Nederlandse) dictie. Nederlands werd gegeven door Etienne De Hauwere. Beiden (dus De Hauwere en Van Brussel) waren vorig jaar aanwezig op de bijeenkomst van Wase persmedewerkers (zie fotoalbum 2015 op mijn Facebook-pagina).

   Like

  1. Volmondig mee eens! Van Brussel was een bekrompen burgermannetje die duidelijk zijn lievelingetjes had (die toevallig vaak van rijke komaf waren), en die er van genoot om anderen de grond in te boren. Pretentieus en kortzichtig is een betere omschrijving dan streng maar rechtvaardig. Hij had zeker talent als onderwijzer en kon zeer beeldend vertellen, maar zijn hautaine gedrag liet voor mij en vele anderen een bittere nasmaak achter. Het geeft dan ook een zekere voldoening dat hij uiteindelijk terechtkwam in een tweederangsprogramma als Benidorm Bastards. Het soort programma waar hij vroeger zelf zijn neus voor ophaalde…

   Geliked door 1 persoon

  2. Echt blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Ik had hem als klastitularis in het eerste middelbaar en zijn niet aflatende drang mij belachelijk te maken, heeft me echt mijn jaar gekost. Niet alleen als in blijven zitten, maar dat jaar was echt een nachtmerrie voor mij. Terwijl de jaren er voor en er na echt wel fijn waren. Ze hebben toen van alles met mij geprobeerd, psychologen en zo. Terwijl het achteraf gezien gewoon het sadisme van 1 individu was.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.