Op 13 september had ik het reeds over hoe John Lennon na een optreden van zijn Plastic Ono Band in Toronto aankondigde dat het met The Beatles afgelopen was. Maar blijkbaar had deze uitspraak zijn weg naar de wereldpers niet gevonden. Daarom wordt 9 april 1970 als de officiële einddatum van The Beatles beschouwd, als Paul McCartney aankondigt dat hij geen deel meer uitmaakt van The Beatles. Deze uitspraak wordt de dag nadien wél gevolgd door een officieel persbericht waarbij The Beatles dood worden verklaard…

Zakelijk had Paul McCartney de nederlaag geleden: de drie anderen hadden na de dood van Brian Epstein voor Rolling Stones-manager Allen Klein geopteerd, terwijl Paul zijn schoonvader Lee Eastman had voorgesteld. Veel later zal hij trouwens toch nog zijn gelijk halen, als zal blijken dat Klein The Beatles voor zo’n vijf miljoen dollar had opgelicht.

84 paul mccartney

Als revanche weet Paul het zo klaar te spelen dat hij het uiteindelijk is die als eerste aan de pers bekend maakt dat hij opstapt. Hun beide eerste solo-elpees zijn meteen een programmaverklaring: McCartney wil goed in het gehoor liggende ontspanningsrock brengen, Lennon schreeuwt zijn zeer persoonlijke frustraties uit. Het verschil? McCartney heeft zijn stijl later met de groep Wings nog geperfectioneerd, Lennon daarentegen heeft zijn eerste solo-album niet meer overtroffen. Daarvoor was de greep van Yoko op zijn genre te sterk

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden: het einde van The Beatles (volgens Paul McCartney)

  1. Officieel duurt het dan nog wel tot 1 januari 1975 eer de vennootschap Beatles echt ontbonden is, waardoor de heren al die tijd “Beatle” blijven.
    Je zou dus kunnen stellen dat wat ze op plaat hebben gezet voor die finale einddatum nog Beatlesmateriaal is, wat op hun eerste soloplaten zeer zeker voor een aantal nummers het geval was.
    Met het materiaal, inclusief knappe singles, uit de jaren 70 tot 74 vallen prachtige platen samen te stellen, als je even de moeite neemt om de songs wat door elkaar te haspelen. Het zouden zeker betere platen geweest zijn dan veel ander spul uit die tijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.