Vandaag is het al 65 jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Theda Bara is gestorven (foto Internet Movie Database). Louis Paul Boon noemt haar “de voorloper van de huidige sexmachines, made in Hollywood (…) Het proefmodel voor de eindeloze reeks die aan de lopende band de droomfabriek gingen verlaten (…) Het is ten anderen haar schuld, dat ik nooit de vrouw mijner dromen heb ontmoet: tevergeefs zocht ik ene die koolzwartgestreepte ogen ging hebben, en in een niet na te bootsen gebaar een peinzende hand aan het voorhoofd kon brengen…” (*)



Zij staat dus bekend als “de eerste vamp” en daarom heb ik als eerste filmpje een synopsis van “A fool there was” uit 1915 gekozen. Let vooral op haar voluptueuze rondingen (nogal wat anders dan die kleerhangers die men ons vandaag de dag als sexy probeert te verslijten) en ook op haar loshangend nachtkleed, waaronder ze uiteraard geen beha draagt – uiteraard ten eerste omdat men onder nachtkledij nu eenmaal geen beha draagt, maar ten tweede ook omdat die in de vorm zoals we hem vandaag kennen nog niet was uitgevonden. Deze film werd dus duidelijk gedraaid voor de fameuze Hays Code van kracht werd in Hollywood: van toen af werd er immers wél ondergoed gedragen onder nachtkledij, als Will Hays het volledig voor het zeggen had, hadden de vrouwen zelfs een kuisheidsharnas moeten dragen!
Een stuk gewijd aan Theda Bara, zou echter niet volledig zijn zonder een paar fragmenten uit haar voornaamste film “Cleopatra”, waarvan overigens enkel nog wat fragmenten zijn overgebleven! Bovendien kan men hierin ook haar stem (zij het al op iets rijpere leeftijd) beluisteren.

Voor wie haar hele biografie wil lezen (weliswaar in het Engels), is er nog dit filmpje (**)

Ronny De Schepper

(*) Vooruit van 5 maart 1960.
(**) Wat ik de Hays Code heb genoemd, wordt hierin de Production Code genoemd. Dat is trouwens de officiële benaming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.