Fons Mariën las “De hoed van Federico – Highlights en hotspots van literair Spanje” van Marijke Arijs.

Marijke Arijs is literair vertaalster, schrijft boekbesprekingen voor De Standaard en is Spanjegek. Als Spanjeliefhebber las ik jaren geleden al haar reisboek ‘In een dorpje van La Mancha’, waarin ze Don Quichot achterna reisde. In dit boek uit 2018 doet ze zulks opnieuw, maar dan in de voetsporen van verschillende personages of auteurs van de Spaanse literatuur. Dit boek maakt deel uit van een reeks reisboeken van uitgeverij kleine Uil. ‘De hoed van Federico’ uit de titel verwijst naar een attribuut van een museum voor Federico Garcia Lorca in Valderubio.

De verschillende hoofdstukken behandelen telkens een andere held, ze zijn ook chronologisch gerangschikt: ze begint met El Cid uit de middeleeuwen en eindigt met het Barcelona in de populaire boeken van Ruiz Zafón. Telkens reist Marijke Arijs naar plaatsen die te maken hebben met het personage/de auteur en gaat ze na of er nog sporen van te vinden zijn (gaande van herdenkingsplaten tot musea). Ze wordt soms geconfronteerd met legenden of verhalen die in de loop der tijden verbonden geraakt zijn met deze personages en plaatsen. Haar teksten zijn erg leesbaar en boeien zonder de lezer te overdonderen met eruditie of pedant te zijn.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet echt vertrouwd ben alle behandelde boeken. Die hoofdstukken die het hebben over boeken die ik gelezen heb, boeiden mij uiteraard meer. Dat zijn : het Sevilla van Carmen (van Prosper Merimée), natuurlijk Lorca (waarover ik zelf geschreven heb) en het Barcelona van Orwell (Homage to Catalonia), van Mendoza (De stad der wonderen) en van Ruiz Zafon (De schaduw van de wind).
Kortom: boeiende en vlotte lectuur voor de literaire Spanjeliefhebber. 

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.