In de Gele Zaal wilde men 25 jaar geleden hulde brengen aan de dichter Osip Mandelstam met een concert, gebaseerd op een aantal van zijn gedichten. Die werden dan gebracht door de sopraan Olga Kondina (foto YouTube) van het Marinsky-theater uit Sint-Petersburg (al zal het Kirov-theater uit Leningrad voorlopig toch nog steeds bekender in de oren klinken).

Mandelstam, een revolutionair van het eerste uur, viel zoals zovelen bij Stalin in ongenade, maar in 1973 werd zijn compleet oeuvre toch opnieuw in de Sovjet-Unie uitgegeven. Elena Firsova en haar man Dimitri Smirnov hebben elk een aantal gedichten op muziek gezet en daarnaast is er ook nog een compositie van Vladislav Schut, speciaal in opdracht van de Gele Zaal geschreven. Olga Kondina werd begeleid door het Vlaamse ensemble Oxalys.

Olga Kondina studeerde viool aan de universiteit van Moskou en studeerde vervolgens aan het conservatorium van Moskou bij o.a. Irina Archipowa. Ze trad op in ’s werelds toonaangevende operahuizen, waaronder Metropolitan Opera New York , Covent Garden London , Teatro Colon in Buenos Aires , Arena di Verona en meer.

Referentie
Ronny De Schepper, Hulde aan Mandelstam in Gele Zaal, Het Laatste Nieuws 6 april 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.