Alhoewel de eerste uitvoering pas plaatsvond in Wenen op 7 april 1805, ontstond de 3e Symfonie in Es-groot opus 55 (ook wel de Eroïca, de ‘heroïsche’ genoemd) van Ludwig van Beethoven reeds in 1803/1804.

Beethoven schreef de symfonie ter ere van Napoleon Bonaparte. Beethoven heeft da, ook met het idee gespeeld de symfonie derhalve de “Bonapartesymfonie” te noemen. Toen Napoleon zichzelf in mei 1804 tot keizer van Frankrijk uitriep, kraste Beethoven de naam van Napoleon zo heftig van het titelblad dat daarin een gat achterbleef (zie afbeelding hierboven) en veranderde de opdracht in “Sinfonia Eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand’ Uomo” (Heroische symfonie, gecomponeerd om de herinnering te vieren aan een groot Man) en droeg het werk op aan vorst Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz, misschien ten tijde van Beethoven wel een groot man, maar nu tussen de mazen van de geschiedenis gevallen.

De duur varieert van 40 tot 60 minuten, met een gemiddelde van circa 50 minuten. In het eerste deel geeft Beethoven aan dat de expositie herhaald moet worden. Deze herhaling werd in veel uitvoeringen tot de jaren vijftig weggelaten, maar wordt tegenwoordig onder invloed van de historische uitvoeringspraktijk meestal wel weer gespeeld, alhoewel in 1805 de recensent van de Allgemeine musikalische Zeitung reeds schreef: “De symfonie – die een volledig uur duurt – zou er echter oneindig veel baat bij hebben wanneer Beethoven zou beslissen haar in te korten en in het geheel meer licht, klaarheid en structuur aan te brengen…”

Muzikaal gezien markeert deze symfonie het einde van het classicisme en het begin van de romantiek. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.