Vandaag is het zestig jaar geleden dat Tuur Decabooter de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen. Decabooter versloeg in de sprint niemand minder dan Jean Graczyk, Rik Van Looy, Gilbert Desmet (zijn Carpano-mouwtje haalt de foto nog net), Ritten De Wolf (niet te zien op de foto) en Frans Demulder (helemaal achteraan).

Het speciale aan deze Ronde van Vlaanderen is dat het de eerste wedstrijd was die ik op televisie heb gezien, althans toch de eerste die ik me kan herinneren. (Het gekke is anderzijds dan weer dat ik me de sprint in de andere richting herinner. Zou ik dan toch met een andere wedstrijd verwarren, waarin het trio Decabooter-Graczyk-Van Looy een hoofdrol vertolkte? Het kan alleszins niet de Omloop Het Volk van 1961 zijn, die ook door Decabooter werd gewonnen, maar dan vóór Frans Schoubben en Georges Decraeye.)
Dat is immers ook belangrijk in mijn persoonlijke queeste naar het moment waarop ik Rik Van Looy-supporter ben geworden. Maar aangezien deze wedstrijd nog een half jaar voor het wereldkampioenschap in Karl Marx-stadt plaats vond (*), kan dat hier nog niet het geval geweest zijn. Wie weet, misschien was ik wel een supporter van Decabooter?

Ronny De Schepper

(*) Voor meer uitleg hierover: zie mijn artikel over Gérard Saint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.