Op 30 maart 1945 publiceerde “De Nieuwe Standaard” de eerste stroken van “De avonturen van Rikki en Wiske in Chocowakije” van de Antwerpse striptekenaar Willy Vandersteen op de jeugdbladzijden, die onder de redactie stonden van Anton van Wilderode.

Naast Rikki, een beroemd bokser uit Antwerpen, en zijn zus Wiske zijn de belangrijkste rollen weggelegd voor tante Sidonie, professor Wargaren (een voorloper van prof.Barabas uiteraard) en een zekere Pukkel, de eerste versie van wat later Lambik zou worden.
In dit verhaal staat de rakettank centraal. De rakettank is een fictieve uitvinding van ingenieur Wargaren. Het is een voertuig dat werkt op afgeroomde melk. De ingenieur bedacht de uitvinding in zijn villa in de Kempen. De tank kan sneller een einde maken aan oorlogen, zodat er ook sneller weer met een nieuwe oorlog kan worden begonnen. De plannen voor de rakettank worden echter gestolen door de Chocowaakse Spionagedienst. De bokser Rikki, die een match heeft tegen de Chocowaakse kampioen Bukovin, wordt als spion naar Chocowakije gestuurd om de plannen terug te krijgen. Hij komt er uiteindelijk achter dat de rakettank op een geheime plaats gebouwd wordt. Samen met tante Sidonia en Wiske weet hij de raket te stelen en er veilig mee het land uit te komen. Ze krijgen in Antwerpen een warm onthaal van de toegestroomde bevolking, maar rijden uiteindelijk met de rakettank een fontein in.
Chocowakije is uiteraard afgeleid van Tsjechoslovakije. In de krantenpublicatie van het verhaal heette de hoofdstad nog Praak, maar de uitgever van het album (Standaard Boekhandel) in 1946 vond de naam niet gepast (het leek te veel op Praag, dit lag te gevoelig zo vlak na de Tweede Wereldoorlog) en paste de naam aan naar Kroko (Krakau). Het land is een republiek en heeft een coöperatieve staatsvorm. Het is een oosters georiënteerd land, geheel volgens de zienswijze die men in de tijd dat het verhaal werd geschreven (1945) had over Oost-Europa. Aan het hoofd staat een president. Het leger staat onder leiding van een kolonel. De Chocowakijse Spionagedienst heeft een belangrijke positie in het land en houdt alles nauwlettend in de gaten, samen met de agenten van de Gestaco (afgeleid van Gestapo).
De uitgevers zijn opgetogen, maar ze missen een knipoog naar de volwassen lezers. Daarom vragen ze Vandersteen een strip te maken die zich afspeelt in een vertrouwd en volks milieu: “De Familie Snoeck”.
Op 19 december 1945 werd het eerste avontuur van “Suske en Wiske”, namelijk “Op het eiland Amoras”, in de krant aangekondigd. Daarin stuurt Vandersteen Rikki om schoenen met een rantsoenbon. Blijkbaar moest hij daarvoor heel lang in de rij staan, want hij keert nooit meer terug. In zijn plaats kwam Suske, een wees op Amoras met als enige familielid het spook Sus Antigoon. Hij wordt door Wiske uit het water gered en trekt op het einde mee naar Antwerpen om nooit meer van Wiskes zijde te wijken. In 2003 werd eindelijk duidelijk wat er sindsdien van Rikki is geworden in het album De gevangene van Prisonov. Hierin blijkt ook dat er destijds een kopie van de rakettank is gemaakt in Chocowakije. Met dit wapen gaat het verzet de strijd aan met het leger van president Bulshitov. Rikki werd – net als het hele verhaal – sterk geïnspireerd door Kuifje en lijkt er ook treffend op. Vandersteen vond dit zelf ook en verving hem daarom door Suske (overigens ook al de eerste naam van Rikki, maar de hoofdredacteur had die naam veranderd), die geen bloedverwant was van Wiske en dus ook beter geschikt was als haar tegenspeler als het op semi-amoureuze nevenavonturen aankwam.

Een gedachte over “75 jaar geleden: eerste stroken van “Rikki en Wiske”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.