Het is vandaag 95 jaar geleden dat de Oostenrijkse filosoof en pedagoog Rudolf Steiner is gestorven.

Op 4 juli 2012 stond er in Het Nieuwsblad onder de titel “Steinerschool inspecteert zelfs de oren van uw kind” een merkwaardig verhaal van een tijdelijke leerkracht (Johan Bruyninckx) die de “bizarre kindbespreking” in de Gentse Steinerschool aankloeg. Mijzelf verbaast dat niks.
Eerst even een woordje uitleg bij die “oren”. Het gaat immers uiteraard niet over controle of hun oren wel goed gekuist zijn of zo, maar over “de vlezigheid van het oor die een beeld biedt van hoe gezond iemand is,” aldus directeur Arnout De Meyere. “Het is voor de leerkrachten een oefening in waarneming. Om een beter beeld van een leerling te krijgen. Hooguit twee tot drie kinderen per jaar worden zo besproken. Het wordt niet gebruikt om te bepalen of een leerling geslaagd is.”
Dat zou er nog aan mankeren! Bruyninckx bracht de onderwijsinspectie op de hoogte, maar die vond het voorstel niet zwaar genoeg wegen om er een zaak van te maken. Laat ik er dan nog een paar citaten aan toevoegen om de opvattingen van de heer Steiner nog wat beter te schetsen. Zo is er volgens Steiner een vergelijking mogelijk tussen de verschillende rassen en de ontwikkelingsfasen in een mensenleven. Op die manier is in zijn ogen het zwarte ras het equivalent van het kindzijn, het gele ras komt overeen met de adolescentie, de mens in zijn volwassenheid is “uiteraard” blank en de veroudering, “gedegenereerdheid” noemt hij het zelf, wordt gedragen door het rode ras. Op een andere plaats worden apen en indianen zelfs in één adem vernoemd…
Steiner waarschuwde blanke zwangere vrouwen ook dat ze mulattenkinderen zouden krijgen als ze “negerromans” lazen. Bij zwarten overheersen immers de “lagere (seksuele) driften” blijkbaar zo sterk dat ze ook via lectuur operationeel zouden zijn!

Een gedachte over “Rudolf Steiner (1861-1925)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.