Morgen zal het ook al 35 jaar geleden zijn dat de Belgische zangeres Jeannine Deckers, die als Soeur Sourire wereldberoemd werd met haar hit “Dominique”, samen met haar vriendin een einde maakte aan haar leven.

In 2009 werd haar leven verfilmd door Stijn Coninx. De rol van “Soeur Sourire” – tevens ook de titel van de film – werd gespeeld door de in Frankrijk succesvolle Belgische actrice Cécile De France. In Het Nieuwsblad verklaarde ze: “Het beeld dat ik van mijn personage kreeg, is niet bijster fraai. De meesten verklaarden dat ze een kreng was, une emmerdeuse. Zeer egocentrisch, brutaal en agressief, een groot kind dat maar niet wou opgroeien. Maar Stijn Coninx heeft haar milder afgeschilderd. Ik begrijp hem wel: als je een film over de liefde wil maken, moet je sympathie voor het personage kunnen opbrengen.”
En die liefde dat is dan die van (en voor?) haar leerlinge Annie Pecheux, waarmee Jeannine Deckers uit het leven is gestapt. Deze rol werd gespeeld door Sandrine Blancke. Moeder-overste werd vertolkt door Chris Lomme. De onvermijdelijke Jan Decleir speelde Deckers’ vader en Filip Peeters de rol van de manager van de zingende non.
In een interview van Kristin Matthyssen in de GVA van 25/4/2009 met zuster Christiane Pauwels wordt dan weer iets interessants verteld wat de opname van “Dominique” zelf betreft: het refrein zou namelijk worden gezongen door die zuster Christiane, samen met een zekere zuster Claire, Soeur Sourire zelf zong slechts de tweede stem.

04

Toch gunde ik in 1981 de schandelijk bestolen (door haar eigen kloosterorde nota bene) Soeur Sourire zeker een appeltje voor de dorst, maar ik vroeg me af: had dat dan niet gewoon door een re-release gekund ? Met een promotie-filmpje met Kurt Van Eeghem ? Zoals het nu zit met die elektronische « aanpassing » door Marc Moulin en Dan Lacksman heb ik de indruk dat lekker de draak wordt gestoken met onze lieve Zuster Glimlach. Niet dat die mannen slecht spelen natuurlijk. De instrumentale keerzijde had best een goede track voor een nieuwe Telex-elpee kunnen zijn. Maar Soeur Sourire met hen samen dat vloekt als een ketellapper. En dat mag niet, ook niet buiten de kloostermuren. (Uit De Rode Vaan van 1981)
In mei 2012 stond Gotye dan weer voor een zesde week op één in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met Somebody that I used to know en volgens sommigen brak hij daarmee het record van Dominique van Soeur Sourire uit 1963 en ging hij zeker Technotronic vooraf dat met Pump up the jam in 1989 “slechts” de tweede plaats bereikte. Verder waren er nog:
8.Rocco Granata: Marina (1959) (*)
8.The Chakachas: Jungle fever (1972)
10.DHT feat.Edmée: Listen to your heart (2005)
11.Lasgo: Sometimes (2003)
39.Plastic Bertrand: Ca plane pour moi (1978)
41.Soulsister: The way to your heart (1997)
53.2 Unlimited: Get ready for this (1991)
78.Ian Van Dahl: Castles in the sky (2000)
Maar volgens mij verandert Gotye helemaal niks aan dit lijstje, aangezien het onvoldoende is dat Wouter De Backer, zoals Gotye echt heet, in Brugge werd geboren op 21 mei 1980. Tenslotte verhuisde hij reeds op tweejarige leeftijd naar Australië en heeft hij daar zijn muzikale carrière uitgebouwd. Zoals iemand zei: op die manier kunnen we op de duur ook “I don’t like mondays” van Bob Geldof als een Belgische productie gaan beschouwen!

Ronny De Schepper

(*) Althans volgens Het Nieuwsblad. Volgens Raymond Thielens was Rocco’s piekpositie in Billboard de 31ste plaats en bij Cashbox de 12de. Nog merkwaardiger is dat in een lijstje van best verkopende Belgische artiesten in TeVeBlad van 19 januari 2016 Soeur Sourire niet eens voorkomt, terwijl Rocco Granata deze lijst aanvoert met 17 miljoen verkochte exemplaren. Op de tweede plaats zou dan Helmut Lotti komen met meer dan 13 miljoen en derde Vaya Con Dios met 10,5 miljoen. En dan springt men ineens naar K3 met “amper” zes miljoen, maar toch vind ik het de moeite waard dit te vermelden, want dit zijn de enigen die deze verkoop hebben bereikt uitsluitend binnen het Nederlandstalige gebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.