Het is vandaag 35 jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Pierino Baffi is overleden.

96 pierino baffi

Net als zijn zoon Adriano was Pierino vooral een sprinter. Voor het klassieke werk kwam hij wat te kort (zijn beste plaats: achtste in Milaan-San Remo in 1958, de enige klassieker trouwens waarin hij niet minder dan twaalf keer aan de aankomst was), daarom concentreerde hij zich vooral op etappewinst in grote en kleine rondes.
Zo won hij vier etappes in zijn eigen Giro d’Italia, gespreid over een periode van eveneens twaalf jaar (maar hier haalde hij “slechts” elf keer de eindstreep). Dat werd echter overtroffen door niet minder dan vijf zeges in de Tour de France (twee in 1957 en drie in 1958). Ook in de Vuelta zegevierde hij vier keer (twee maal in 1955 en twee maal in 1958).

84 pierino baffi

In 1958 he won stages in all three of the Grand Tours, becoming the second cyclist (after Miguel Poblet) to win stages in all three of the Grand Tours in the same year. As far as I know, this has only been repeated by Alessandro Petacchi in 2003. Verder waren er nog zeges in o.a. de Ronde van Luxemburg, Parijs-Nice en Rome-Napels-Rome.
Pierino Baffi hoort ook bij diegenen die ik graag als voorbeeld citeer om aan te halen dat de vroegere profs lang niet zo “scherp” stonden als de huidige generatie (zie foto 1 en denk verder aan Raymond Mastrotto, José Berrendero, Juan Campillo, Jean Dotto…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.