Het is zal morgen ook al vijftien jaar geleden zijn dat de Engelse pianiste Moura Lympany is overleden.

She was born as Mary Gertrude Johnstone at Saltash, Cornwall. Her father was an army officer who had served in World War I and her mother originally taught her the piano. Mary was sent to a convent school in Belgium (because of her father’s stay during the war?), where her musical talent was encouraged, and she went on to study at Liège, later winning a scholarship to the Royal Academy of Music in London. After auditioning for the conductor, Basil Cameron, she made her concert debut with him at Harrogate in 1929, aged twelve, playing the G minor Concerto of Felix Mendelssohn, the only concerto she had memorised up to that point. It was Cameron who suggested that she adopt a stage name for the concert and an old spelling of her mother’s maiden name, Limpenny, was chosen. Ze werd 2de laureate van de Ysaye-wedstrijd 1939 (na Emil Gilels) en had als specialiteit Rachmaninov en Katsjatoerian. In 1951 she married Bennet Korn, an American television executive, and moved to the United States. Lympany very much wanted to start a family but she had two miscarriages, and a son who died shortly after birth. She and Bennet Korn divorced in 1961. In 1969 Lympany was diagnosed with breast cancer and her left breast was removed. Three months after the operation she performed Prokofiev’s Piano Concerto No. 4 for the Left Hand, Op. 53, at the Royal Festival Hall, London. She later had a second mastectomy but continued working and gained renewed popularity. In 1972 was zij het (onwetende) onderdeel van een complot van de Britse conservatieve partij, die hun voorman Edward Heath (net even oud als Moura) aan haar wilde uithuwelijken, omdat de publieke opinie stilaan in het snotje kreeg dat de conservatieve regeringsleider en muziekliefhebber eigenlijk homoseksueel was. Dit lekte pas uit in 1998 en gevraagd naar een reactie, voelde Moura zich vereerd, “maar ze had al iemand anders“. From the mid 1980s she was based in Monaco. In Gent gaf ze in 1993 nog een Chopin-concert, waaruit bleek dat ze weliswaar haar vingervlugheid had behouden, maar af en toe wilde er toch ook al eens een foutje tussen glippen. She died in Gorbio near Menton, aged 88.

Een gedachte over “Moura Lympany (1916-2005)

  1. Mooie bijdrage over een ietwat miskende pianiste. Dat ze als Engels kind naar Sint-Truiden moest had alles te maken met de goede reputatie voor muzikale opvoeding van een nonnenschool aldaar, zoals blijkt uit haar autobiografie. Kleine correctie: vanaf het midden van de jaren 1980 woonde ze niet in Monaco, maar hoofdzakelijk in Rasiguères, een dorp “in the middle of nowhere” van het departement Pyrénées-Orientales, waar ze festivals voor jonge muzikanten organiseerde in de plaatselijke wijncoöperatieve, waarvan ze deelgenoot was. Daaraan kwam een einde door dorpsvetes. Maar in 1996 speelde ze daar nog uitzonderlijk een concert met een Engels jeugdorkest, nl. het Concerto in G minor van Mendelssohn waarmee ze ooit gedebuteerd had. Ze geloofde dat haar genezing na verschillende kankerproblemen te danken was aan het micro-klimaat van deze streek, die ze “la région la plus jolie et la plus méconnue de la France” noemde in correspondentie met mij. Pas rond 2000 verliet ze haar huis aldaar om in Monaco te gaan leven. Het is pijnlijk dat ze vaak niet meer meetelt in selecties van de beste pianisten van de 20e eeuw, ook al bleef ze tot op hoge leeftijd CDs van bijzondere kwaliteit produceren.
    Joris Duytschaever, februari 2013.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.