Morgen wordt de Lommelse componist Boudewijn Buckinx (rechts op bovenstaande foto) 75 jaar…

De componist, die zichzelf in alle ernst “de laatste modernist” of ook wel “een typisch exponent van het postmodernisme” noemt, schreef zijn thesis over John Cage en schrijft zelf ook geen “ingewikkelde” muziek. Voor het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen schreef hij in het kader van Antwerpen ’93 “negen onvoltooide symfonieën” (wees gerust, ze duren tesamen slechts anderhalf uur, afzonderlijk variëren ze van een halve minuut tot zestien minuten). Hij geeft als commentaar: “Als ik componeer stel ik me voor dat ik verbannen word naar een eiland en dat ik slechts één muziekstuk mag meenemen. Uiteindelijk probeer ik dan steeds iets te maken waar alles inzit wat ik belangrijk vind en waarmee ik de rest van mijn leven zou willen doorbrengen. (…) Ik vind dit zowel op persoonlijk vlak als voor de postmodernistische kunst een monumentale gebeurtenis.”
Emoties mógen dus weer in hedendaagse muziek, zoals we ook in zijn vioolconcerto gecreëerd door Paul Klinck (1996) konden horen, en sopraan Françoise Vanhecke is daar maar wàt blij om: “Nieuwe consonante muziek à la Boudewijn Buckinx, het emotionele van de eigentijdse muziek dat tien, vijftien jaar geleden totaal verbannen was, daar hou ik van.” (tegen Frank Pauwels in De Gentenaar van 24/11/92)
Zijn collega Ed De Boer, alias Alexander Comitas, is van mening: “Er is in korte tijd veel veranderd en het ziet er naar uit, dat we nog maar aan het begin staan van nog veel groter veranderingen op het gebied van de officiële waardering van de hedendaagse kunst in het algemeen en de hedendaagse muziek in het bijzonder.

Referenties
Ronny De Schepper, Wereldcreatie van Buckinx, Het Laatste Nieuws 14 januari 1995
Ronny De Schepper, Een zeemeermin in De Rode Pomp, Steps magazine april 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.