De Belgische pianist André De Groote viert morgen zijn tachtigste verjaardag. Het grote huldeconcert dat was voorzien in het conservatorium van Brussel is gezien de omstandigheden helaas echter afgelast.

Zijn beide ouders waren violisten. Vader Pierre was eerst tweede violist in het kwartet van André Gertler, maar begon daarna zelf met het De Groote-kwartet, waar Georges Maes tweede violist was.

Zes weken na zijn geboorte brak W.O.II uit en moeder Joyce Mace vluchtte met haar baby naar haar vaderland, Engeland, terwijl vader onder de wapens moest. Hij kon pas in 1945 bij zijn gezin terugkeren. Twee jaar later emigreren ze naar Zuid-Afrika waar vader De Groote twee orkesten opricht, o.a. een radio-orkest.

André kreeg op z’n tiende les van Brigitte Wild, een vroegere assistente van Claudio Arrau. In ’57 keerde hij op z’n eentje terug naar Brussel om er aan het conservatorium les te volgen bij Eduardo del Pueyo. Hij werd 5de in de Elisabethwedstrijd 1968. Hij is getrouwd met celliste Viviane Spanoghe.

Met een reeks fantastische opnames waaronder de 32 sonates van Beethoven en het totale oeuvre voor piano van Brahms, geniet André internationale erkenning als bijzonder veelzijdig Belgisch pianist.

Bescheiden heeft hij gekozen om zijn pedagogisch-artistieke kwaliteiten gedurende jaren in te zetten in het Koninklijk Conservatorium Brussel, naast vele internationale masterclasses. Vele van de docenten vandaag hebben dan ook zijn meesterschap mogen ervaren en zijn zelf doorgegroeid tot hoogstaande musici. Anderen hebben muzikale trajecten met hem gedeeld. 

Een gedachte over “André De Groote wordt tachtig…

  1. Ik kan alleen maar mijn DIEPSTE BEWONDERING-en VERERING koesteren voor een”GOD-PIANIST”als de heer ANDRE DE GROOTE!
    Een oud-leerling van hem!
    PROF.em JOZEF A.M.A.B.van MAELE

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.