Wat een toeval! Op de avond van de 35ste verjaardag van de Britse actrice Keira Knightley was het juist de beurt (*) aan één van de films waarin ze te zien is, namelijk “Pride and prejudice” van Joe Wright uit 2005 (zie bovenstaande foto).

Knightley is de dochter van acteur Will Knightley en toneelschrijfster Sharman Macdonald. Ze debuteerde al in 1993 voor de camera met een rolletje in de televisieserie Screen One (aflevering Royal Celebration).

Op haar negende speelde Knightley haar eerste filmrol in de televisiefilm A Village Affair. Enkele rollen in andere televisiefilms volgden. De eerste bioscoopfilm waarin ze te zien was, is Star Wars: Episode I: The Phantom Menace. Hierin speelde ze Sabé, de dubbelganger van Padmé Amidala (Natalie Portman). Haar gelijkenis met Portman was destijds dusdanig, dat haar meespelen gedurende het promoten van de film geheim werd gehouden. Naar buiten toe werd volgehouden dat Portman zowel Amidala als Sabé speelde.

In 2002 speelde ze een hoofdrol in de voetbalfilm Bend It Like Beckham. Om zich voor te bereiden op de rol, had ze een zware voetbaltraining ondergaan. De productie werd onverwacht succesvol en werd genomineerd voor onder meer een Golden Globe en een BAFTA Award. Hierna volgde een rol in Doctor Zhivago, een miniserie van het Britse ITV.

Knightleys eerste omvangrijke rol in een Hollywoodfilm was die in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003. De film was wereldwijd dermate succesvol dat er direct twee vervolgen op het programma werden gezet, waarin Knightly beide keren een omvangrijk aandeel had. Datzelfde jaar was ze te zien in de romantische komedie Love Actually, naast een aantal van de bekendste Britse filmacteurs van dat moment (onder wie Alan RickmanHugh GrantEmma ThompsonLiam NeesonRowan Atkinson en Colin Firth).

In 2004 speelde Knightley Guinevere in King Arthur. In 2005 was ze onder andere te zien als Elizabeth Bennet in een verfilming van Jane Austens Pride and Prejudice. Director Joe Wright was not initially keen on Keira Knightley playing Elizabeth, believing her to be too attractive. He changed his mind upon meeting her, deciding her tomboyish attitude would be perfect for the part. Or, as she told it on The Graham Norton Show (2007): “He initially thought I was too pretty, but then he met me and said ‘Oh, no you’re fine!’.”

Keira Knightley appeared in several other movies directed by Joe Wright, including Atonement (2007), in which she played Cecilia; and Anna Karenina (2012), in which she played Anna. Dario Marianelli, who composed this movie’s soundtrack, also composed the soundtrack for Anna Karenina. Additionally, Matthew MacFadyen (Mr.Darcy) appeared in Anna Karenina as Stepan Arkadyevich Oblonsky, Anna’s brother.

Nog in 2005 was Keira te zien als premiejager Domino Harvey in Domino. Vervolgens acteerde ze in het kostuumdrama The Duchess. In 2011 speelde ze Sabina Spielrein in A Dangerous Method.

In 2018 was ze te zien als de Franse schrijfster Colette in de gelijknamige biopic (zie bovenstaande foto). Colette was born of the interest of Richard Glatzer, partner and companion of the director Wash Westmoreland, to the French author. In 1999, he began to read books about her and came up with the idea of making it the subject of a film. While Westmoreland and Glatzer were in the spotlight thanks to Julianne Moore’s Oscar for Still Alice, they decided to finally tackle Colette. Unfortunately, Glatzer was hospitalized and could only communicate through an iPad application to convert text to sound using a toe. He died of Charcot’s disease on March 10, 2015. (IMDb)

Na gechoqueerde reacties op haar magere figuur bij een première, werd haar gevraagd of ze anorexia heeft. Ze ontkende dit, maar bevestigde dat anorexia voorkomt in haar familie en dat ze daarom wilde uitkijken zodat zij het zeker zelf niet kreeg.

Knightley had vijf jaar een relatie met haar Pride and Prejudice-tegenspeler Rupert Friend. Ze trouwde op 4 mei 2013 met muzikant James Righton. In 2015 kreeg het koppel een dochtertje, Delilah. (Wikipedia)

(*) Wij laten onze filmkeuze gewoon bepalen door de volgorde op onze digibox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.