TEMSE – Vlaams minister van Welzijn en Gezin Wivina De Meester opende zaterdag de zeventig nieuwe serviceflats in residentie Elisabeth in de Kouterstraat. De minister bracht ondermeer een bezoekje aan het echtpaar Albert De Schepper, één van de eerste bewoners. Op 21 maanden tijd werden de zeventig flats voor bejaarden woonklaar gemaakt. Sinds het einde van vorig jaar worden ze verhuurd tegen negentienduizend frank per maand. In deze prijs zitten het waterverbruik, de huur, de verwarming en onderhoud van de gemeenschappelijke delen en het gebruik van het noodopoepsysteem vervat. Alleen het elektriciteitsverbruik in de eigen flat zit niet in deze prijs. Tot slot onthulde de minister een gedenkplaat in de hal van de serviceflats. (foto Joti)

Op de plek waar eind vorige eeuw — met de bouw van het Sint-Elisabethziekenhuis — de fundamenten gelegd werden voor de opvang van zieken en hulpbehoevende bejaarden, staat nu een complex van serviceflats. Dat wordt van groot belang voor de opvang van bejaarden in de 21ste eeuw. Vlaams minister voor Welzijn en Gezin Wivina De Meester-De Meyer kwam zaterdagmiddag naar de Scheldegemeente om het gebouw officieel te openen. Dat gebeurde symbolisch met de onthulling van een gedenkplaat en de voorstelling van een beeldhouwwerk van oud-Temsenaar Armand Loveniers aan de hoofdingang.
Dankzij dit huisvestingsproject van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) is Temse zeventig woongelegenheden voor bejaarden rijker. De flats zijn specifiek bedoeld voor senioren – alleenstaanden of paren – die voor hun dagelijkse activiteiten weinig of geen hulp nodig hebben.
Een op vier
De serviceflats bieden de bewoners, met het personenalarmsysteem en de directe verbinding met ziekenhuis De Pelikaan, wel een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Als er iets misloopt, kunnen de senioren op vier plaatsen in de flat een alarmknop induwen. En dankzij een gevoelige microfooninstallatie kan een bejaarde in nood ook uitleggen wat er mankeert. Aan de andere kant van de lijn houdt personeel van ziekenhuis De Pelikaan het noodoproepsysteem 24 uur op 24 in de gaten.
Niet alleen Temse beschikt over dergelijke nieuwe woonvormen voor senioren. De zeventig flats van de Scheldegemeente maken deel uit van de vijfduizend die de voorbije jaren her en der in Vlaanderen verrezen. Het Vlaamse Gewest stimuleerde de formule door een belangrijke financiële tussenkomst. De overheid is er immers van overtuigd dat er na 2000 een steeds grotere nood komt aan dergelijke huisvesting.
Een studie uit 1988 voorspelt dat in 2025 één op vier Temsenaars ouder is dan 60. Een stijging met 40 % ten opzichte van 1985. Het onderzoek verwacht een steeds grotere vraag naar woningen voor zelfstandig levende bejaarden, met permanente bereikbaarheid van de hulpdiensten.
Geduld
Het OCMW-bestuur reageerde snel en pakte uit met een project van zeventig serviceflats in deelgemeente Temse en vijftien woongelegenheden in Steendorp. De realisatie in de steenbakkersgemeente stuitte op veel problemen, zodat het project anno 1995 nog steeds in het papieren stadium zit. In Temse ging het veel vlotter. Eind 1991 stonden de bouw en de financiële inbreng van de Vlaamse overheid vast. Nog geen vier jaar later verhuisden de eerste bejaarden naar de flats. De OCMW-bestuurders, onder leiding van voorzitter Eddie Van Der Vieren (de man rechts op de foto; de foto en het onderschrift dat ik als inleiding heb gebruikt, komen overigens uit een andere krant, maar ik kon niet achterhalen welke, RDS), stelden echter vast dat de huidige nood aan serviceflatsniet zo groot is als de bewuste studie laat uitschijnen: er stonden 120 kandidaten op de wachtlijst, maar tot nog toe zijn slechts 29 van de 70 flats bewoond. Binnenkort stijgt dat aantal naar 34.
Geduld oefenen“, raadde de afscheid nemende OCMW-voorzitter de toekomstige bestuurders aan.

Referentie
P.S.E., Bejaardenopvang in Temse klaar voor 2000, Het Nieuwsblad, 27 maart 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.