De laatste tijd verschijnen er meer en meer documentaires over studiomuzikanten die helemaal in de anonimiteit vele jaren hebben meegewerkt aan sommige van de grootste hits uit de popmuziek. Dit is uiteraard een terecht laattijdig eerbetoon, nog net op de valreep voor het doek valt voor velen onder hen allicht. Zo wordt basgitariste Carol Kaye (foto YouTube) vandaag 85 jaar. Zij was zelfs binnen dit uitgelezen kransje nog een uitzondering omdat zij ongeveer de enige vrouw was en dan nog wel op de basgitaar!

Carol Kaye (Everett24 maart 1935) werd geboren als dochter van beroepsmusici. Ze werd op 14-jarige leeftijd gitaarleraar en begon op 21-jarige leeftijd als sessiemuzikant. Toen in 1963 een basgitarist eens niet in de studio kwam opdagen, speelde zij ook de basgitaar-partij in en wisselde mede daardoor van instrument.
Ze maakte aanvankelijk deel uit van een vaste groep sessiemuzikanten die ook bekend is geworden onder de informele naam The Wrecking Crew. Zij geniet bekendheid door het grote aantal platen waarop ze heeft meegespeeld: meer dan 10.000 nummers, waaronder talloze Phil Spector-producties en nummers van The Beach Boys. Vanaf 1969 schreef ze verschillende lesboeken voor basgitaar en gaf ze ook effectief les. Eén van haar leerlingen was Tina Weymouth van Talking Heads. (*)

Nog een wistjedatje: toen Leo Blokhuis een minidocumentaire over haar maakte en Kaye in dat kader even de geluidsstudio wil betreden waar ze honderden elpees heeft volgespeeld, werd haar de toegang min of meer geweigerd; de studio had het te druk. [Wikipedia]

(*) Met dank aan Walter Ceuppens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.