35 jaar geleden werden voor de vijfde keer de “razzies” uitgedeeld, de “raspberries” voor de slechtste film van het jaar. Na 1980 Can’t Stop the Music · 1981 Mommie Dearest · 1982 Inchon · 1983 The Lonely Lady had de film” Bolero” van John Derek de twijfelachtige eer om met niet minder dan zes “onderscheidingen” te gaan lopen, waaronder de “hoofdprijs” als slechtste film, maar ook voor de slechtste regie, slechtste actrice en slechtste scenario.

Ik ben destijds zo stom geweest om naar dit gedrocht te gaan kijken over een jonge vrouw die op zoek gaat naar de man die haar kan ontmaagden, en ik kan de juryleden niks anders dan proficiat wensen met hun keuze. Maar waarom ben ik dan sowieso gegaan? Had ik dit niet vooraf kunnen vermoeden?

Wel, nee. “Bolero” was overduidelijk een spin-off van het heerlijke “Ten”, waarin het muziekstuk van Ravel een belangrijke rol speelt. Maar “Ten” was vooral geestig door Dudley Moore en Julie Andrews, terwijl Bo Derek er eigenlijk maar als (een weliswaar belangrijk, cfr. de titel) decorstuk bij liep. Zelf kon ze helaas geen film dragen, ook al dacht haar echtgenoot John Derek van wél. Het was overigens al de derde film die ze samen maakten, na Fantasies en Tarzan, the Ape Man, de een al een grotere flop dan de ander, het mag duidelijk zijn dat de man zich niet gauw liet ontmoedigen… Het strekt die kerel tot eer dat hij blijkbaar zo verliefd was op zijn vrouw dat hij niet anders deed dan slechte films met haar draaien, maar daar zaten wij dan mee opgescheept natuurlijk.

Een gedachte over “35 jaar geleden: "Bolero" is de slechtste film

  1. Had van “Bolero” nog nooit van gehoord. “Ten” had ik ook gezien, maar dit “gedrocht” zoals ge het beschrijft, was mij totaal onbekend. Dat Bo Derek niet de beste actrice was, dat weten we allemaal, maar was Brigitte Bardot dan zo’n goeie, toch ook niet? Mooie vrouwen kunnen tegenvallen vanaf ze hun mond opendoen, of vanaf ze willen acteren. Er is niet voor niets de spreuk: “Tais toi et sois belle”.
    Wat regisseur John Derek betreft, had de man een oog en neus voor mooie vrouwen. Hij is 4 keer getrouwd en zijn laatste 3 (Ursula Andress, Linda Evans en Bo Derek) waren van uiterlijk inwisselbaar, zo goed leken ze op mekaar. John maakte er zijn beroep van. Hij schoot foto’s van zijn vrouwen om te verkopen aan Playboy. Hij regisseerde Bo in films, nadat zijn acteercarrière erop zat.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.