De financiering van de GB-ploeg werd in Vlaanderen door het ASS-bureau van Noël Demeulenaere (foto) waargenomen, die daarnaast ook nog voor drie andere Belgische ploegen instond, o.a. voor Collstrop. Begin 1998 dreigde Demeulenaere ermee op te stappen uit de wielersport, nadat de VRT een aflevering van “Kwesties” had gewijd aan omkoperij in kermiswedstrijden.

Daarbij was ook weer het terugbetalen van het contract “onder tafel” ter sprake gekomen (door Rikkie Matthijssens, Thierry Moeskops en Jean-Marc Vernie) en beschuldigingen gingen daarbij in de richting van Demeulenaere. Geen van de drie mislukte beroepsrenners heeft echter ooit voor een ploeg van Demeulenaere gereden. Ook de wielerbond en met name Laurent De Backer liet zich weer van haar kleinste kant kennen: zij dreigden namelijk het exclusiviteitscontract met de VRT (en de daaruit voortvloeiende sponsoring van de nationale ploeg) te verbreken, ondanks het feit dat dit helemaal geen uitzending van de sportdienst was…

Demeulenaere is CVP-burgemeester van Wielsbeke en zaakvoerder bij Beaulieu en toen hij in 1994 uit de wielersport stapte, maakte hij de renners van de GB-ploeg over aan Mapei. Dat leidde tot een merkwaardige ontknoping van de Wereldbeker in Parijs-Tours, toen Museeuw moedwillig niet heeft meegesprint. Ik ken (en begrijp) zijn schrik voor valpartijen (’t was overigens weer prijs), maar als men de videobeelden nog eens bekijkt, dan merkt men dat het peloton zich op een bepaald moment in tweeën splitst, zodanig dat Museeuw de weg voor zich uit helemaal vrij heeft. Toch is hij niet doorgegaan. Het kan natuurlijk zijn dat hij inderdaad kapot zat, maar in het zicht van de aankomst zou je toch verwachten dat hij nog een laatste inspanning zou leveren, i.p.v. zich op voorhand gewonnen te geven. Met alle respect voor Museeuw, maar dit vind ik toch merkwaardig. Vooral in het licht van het feit dat Museeuw het jaar nadien ploegmaat werd van Bortolami, die op die manier de Wereldbeker binnenrijfde… (Maar misschien had Museeuw gewoon geen zin meer om de Ronde van Lombardije nog te rijden?)
De SP-tegenhangers van Demeulenaere zijn natuurlijk de burgemeester van Ronse, Fons Laroy op het kabinet Vandenbossche (net zoals Wim Van Rooy) en Gaspard Van Peteghem, gemeenteraadslid van Sint-Niklaas, sportbestuurder van een kleinere ploeg en destijds klant in “Roddy’s taverne”. En dan zijn er ook nog Peter Farazijn, Wilfried Peeters en diens ploegmaat Tom Steels, de oogappel van José De Cauwer. Zelfs Wilfried Nelissen ging op in 2000 op vraag van Eddy Baldewijns op een SP-lijst staan. Op de vraag van Het Nieuwsblad (23/3/2000) of hij ook op een lijst van het Vlaams Blok zou kunnen staan, antwoordt de vader van Naomi (“ge kunt het zelfs niet uitspreken!” Marc Uytterhoeven): “Dat weet ik niet. Alles hangt af van de concrete voorwaarden.” Het is typisch voor de malaise in de SP dat iemand die zoiets antwoordt zelfs op de lijst MAG staan!
Overigens bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 kwam in Izegem Patrick Sercu op voor de VLD, net zoals Rudy Dhaenens trouwens, maar die deed dat dan wel in Nevele. Dhaenens werd verkozen, Sercu niet. In 1997 maakte Johan Capiot bekend dat hij voor de VLD zou opkomen bij de volgende parlementsverkiezingen. En in 1999 was het de beurt aan Edwig van Hooydonck om de VLD-lijst te duwen bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.
Andere verkozen wielrenners waren Erik Schoefs in Hoeselt (voor de CVP) en Michel Dernies in Tubeke (hij wordt zelfs schepen voor de PSC, remember Jean-Luc Vandenbroucke). Heidi Van De Vijver haalde het niet in Bornem voor de CVP en Jan Bogaert was in Temse geen kandidaat meer voor de Gemeentebelangen (GEMBEL), een poujadistische partij in de gemeenteraad vertegenwoordigd was door oud-wielrenner Gaston Hoskens tot die uit zijn ambt werd ontzet wegens de niet-naleving van de wet op de beperking van de verkiezingsuitgaven. Toen kwam Jan Meersman in zijn plaats zitten. In 2000 steunde Eddy Planckaert de kiescampagne van de CVP en Freddy Maertens kwam op voor de VU.
In de 21ste eeuw maakten bijna àlle partijen zo vaak gebruik van BV’s (en dus ook Bekende Wielrenners) dat ik het niet meer ben blijven bijhouden.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Twintig jaar geleden: wielrennen en verkiezingen

 1. Beste,

  Ik wil bij deze vermelden dat ik nooit heb gesproken van geld onder tafel terug te geven.
  Ik ben altijd via Gaspard van Peteghem uw rode vriend exact uitbetaald,die bovendien een goede sportdirecteur was.
  Ik heb gewoon in de tijd de waarheid verteld in de reportage over koersen kopen en verkopen dat iedereen nu wel weet dat dit gebeurt.
  Over doping is er ook gesproken en sommige in uw artikel hebben dit ook al toegegeven dat ze iets genomen hebben na ze gestopt zijn.
  Laatste puntje, ik heb mijn contract getekend bij ass in de tijd op de renbaan van Oostende, via Sercu die in de tijd voor het bureau de Meulenaere werkte.
  Ik heb NOOIT gesproken over geld terug geven!!!!!!!!!!!!!!!!
  Dus voor je iets schrijft, doe dat dan aub de met juiste informatie “mislukt schrijverke”!!!!!!
  Btw We hadden veel goede reacties gekregen van alle wielerliefhebbers die alle dagen op de koers stonden.

  groeten Thierry Moeskops

  ps als je alles verwijdert of aangepast hebt blijven we even dikke vrienden kon zijn dat dit uit een bron van internet kwam dat ik niet kon weten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.